Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Embriyo Transferi

Embriyo Transferi

Embriyo transferi (ET): Embriyo transferi embriyonun rahim içine enjeksiyonu işlemidir. Tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Genellikle yumurta toplanmasından iki-üç gün sonra yapılır. Ancak daha uygun olacağı düşünülüyorsa embriyo transferiniz 5. veya 6. güne kadar geciktirilebilir. Transfer için normal gelişen iyi kalitede embriyo-embriyolar seçilir.


Transfer edilecek embriyo sayısı birçok ülkede yaşınıza ve embriyo kalitesine göre farklılıklar gösterir. Yardımcı üreme tekniklerinde transfer edilen embriyo sayısı ile klinik gebelik oranları arasında direkt bir ilişki mevcuttur. En iyi klinik sonuçlar 2-3 embriyonun transfer edilmesi ile alınmaktadır, ikiden fazla sayıda embriyo transfer edildiğinde çoğul gebelik oranları oldukça yükselmektedir. Çoğul gebeliklerin komplikasyon oranlarının yüksek olması ve erken doğum gibi nedenler ile maliyetin artması nedeni ile pek çok ülkede transfer edilen embriyo sayısının kısıtlanması yoluna gidilmektedir.

 

Ülkemizde 35 yaş altındaki ilk 2 denemede 1 embriyo, 35 yaş altında ikinci denemeden sonra ve 35 yaş üstünde 2 embriyo transferine izin verilmektedir.

 

Birden fazla embriyonun transferi çoğul gebelik riskini artırabilir.. Bu nedenle eğer transferden sonra yeterli gelişim gösteren iyi kalitede embriyolarınız mevcutsa istemeniz durumunda daha sonraki denemelerde kullanılmak üzere bunlar dondurularak saklanabilir

 

Embriyo transferi yapılırken hasta jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır. Vajinaya spekulum takıldıktan sonra steril serum fizyolojik ile temizlik yapılır. Ardından özel kültür sıvıları ile rahim ağzı temizlenir. Embriyolog transfer edilecek embriyo/embriyoları katater içinde laboratuvardan getirir, işlemi yapacak olan hekim karından yapılan ultrason eşliğinde embriyoları rahim içine bırakır.

 

Embriyo Transferi Sonrası Bilgilendirme

 

-Sigara ve alkolden uzak durun.

 

-İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde ve zamanda almaya dikkat edin.

 

-Embriyo transferi sonrası kısa süreli istirahat etmeniz yeterlidir. Yaklaşık 1 saat dinlendikten sonra kliniğimizden ayrılabilirsiniz. Daha uzun süreli istirahatin gebelik sonucuna etkisi bulunmamaktadır.

 

-Transfer sonrası 2-3 gün istirahat ediniz. Sonrasında normal hayatınıza dönebilirsiniz.

 

-Ağır fiziksel aktivitelerden (Büyük temizlik işleri, ağır kaldırma, karın kasacak egzersizler) kaçınınız.

 

-Rahim kaslarının kasılmasını artırabileceği için cinsel ilişkide bulunmayınız.

 

-İş ortamınız çok stresliyse veya üreme sağlığı için zararlı olabilecek toksinlere (kimyasallar, radyasyon gibi) maruz kalıyorsanız transfer sonrası izin kullanmak uygun olabilir. Bu haller dışında 3 gün sonra işinize dönmekte herhangi bir sıkıntı yoktur.

 

-Kabız-ishal olmamak koşuluyla yemeklerde sınırlamaya gerek yoktur. Bol sıvı alabilirsiniz.

 

-Transferden 2 gün sonra ayakta duş şeklinde ılık su ile banyo yapabilirsiniz.(hamam, kaplıca, küvete girmeyiniz)

 

-Yumurta toplama işleminden 14 gün sonra kanda gebelik testi(beta hcg) yapılacaktır. Adet ile uyumlu olduğu düşünülen kanama olmuş olsa da gebelik testi mutlaka yapılmalıdır çünkü bazen gebelik olduğu halde embriyonun rahim içine tutunmasına bağlı vajinal kanama olabilir.

 

-Doktorlarınıza danışmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.

 

-Eğer gebelik testi negatif ise yani gebelik yoksa ve henüz adet kanamanız başlamamış ise kullanmakta olduğunuz ilaçları kesmeniz ve normal adet kanamanızı beklemeniz gerekmektedir. Eğer gebelik testiniz pozitif ise yani gebelik varsa crinone jel Ya da progestan isimli ilacınızı size tarif edilen şekilde devam etmeniz gerekmektedir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım