Yumurtalıkların Uyarılması
Tüp bebek tedavilerinde başarı şansını artırmak için yumurtalıkları daha fazla sayıda yumurta geliştirmeye sevk eden ilaçlar kullanılır. Doktorunuz sizi muayene eder, tetkiklerinizi değerlendirirerek size özel düzenlenmiş bir ilaç listesi ve kullanma şeması verilir.
Bunun ardından size özel düzenlenmiş bir ilaç listesi ve kullanma şeması verilir. Tedavi protokolünüzü; yaşınız, daha önceki tedavi öykünüz, daha önceki tüp bebek uygulamalarındaki sonuçlarınız, ve adetinizin 2. veya 3. gününde bakılmış olan hormon düzeyinizle belirlenebileceği üzere yumurtalık rezerviniz etkiler.Bunun için tüm bilgilerinizi doktorunuzla paylaşınız. . Yumurtalıkları uyarmak için kullanılan ilaçların tamamı enjeksiyonla kullanılmaktadır.
Tüm protokollerde adet kanamasının ikinci ya da üçüncü gününde temel ultrason incelemesi ve kanda hormon tayini yapılır ve kullanılacak ilaç dozuna karar verilir. Uyarı tedavisi başladıktan sonra hasta belirli aralıklarla kontrole çağırılır. Bu kontrollerde vajinal ultrasonografi yapılarak gelişen folliküllerin sayısı ve büyüklüğü kontrol edilir. Bu süreçte belirli sürelerde kanda estradiol tayini yapılır.
Tedavide amaç mümkün olduğunca fazla sayıda 16-20 mm çaplı follikül elde etmektir. Takipler esnasında kan estradiol düzeyleri kontrol edilerek ilaç dozu ayarlaması yapılabilir. Hedef 14- mm'den büyük follikül basına 200 pg/ml östrojen düzeyine ulaşmaktır. Folliküller yeterli büyüklüğe ulaştığında son olgunlaşmayı sağlamak için 5.000-10.000 ünite human chorionio gonadotropin (hCG) enjeksiyonu yapılır. Tedavinin süresi değişken olmakla birlikte kendi kliniğimizde ortalama 11-14 gündür. Çatlatma iğnesinden 32-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır.
Ultrason takipleri sırasında değerlendirilen bir diğer faktör de rahimin içini döşeyen ve endometrium adı verilen tabakanın yapısı ve kalınlığıdır. Gebelik oluştuğunda endometriuma yerleşeceğinden bunun yapısı son derece önemlidir. hCG gününde endometrium 6 mm veya daha ince olduğunda gebelik şansı azalmaktadır. Endometrial kalınlığın 14 mm'den fazla olması da olumsuz etki yaratmakta ve gebelik elde edilse bile düşük olma olasılığı artmaktadır.
Yumurta Toplama İşlemi
Yumurtalık uyarımı ile belirli büyüklüğe ulaşmış folliküller elde edildiğinde, çatlatıcı iğne ( Pregnyl veya Ovitrel) yapılır ve 36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi uygulanır. Yumurta toplama işlemi ( OPU) vajinal ultrason eşliğinde yumurtalık içine iğne ile girilerek yumurta içeren ve folikül adı verilen içi sıvı dolu yapıların boşatılmasıdır. Tüp içine alınan sıvının içinde yumurta mikroskop altında görülebilecek çok küçük bir hücredir. OPU işlemi lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.. İşlem 10-15 dakika kadar sürer. Her folikülün içinden yumurta çıkmaz. Genelde foliküllerin %70’inin içinde yumurta vardır. Yumurtalar toplandıktan birkaç saat sonra etraflarındaki hücreler temizlenerek olgun olup olmadıkları değerlendirilir. Olgun olan yumurtalara ise dölleme işlemi uygulanır. Yumurta toplam işlemi sonrasında 1-2 saat dinlendikten sonra hasta eve yollanır.
Osit toplama işleminin komplikasyon oranı çok düşüktür. En sık karşılaşılan komplikasyon vajen duvarından iğnenin girdiği yerden olabilecek kanamadır ki bu hemen daima basit tamponaj ile kontrol edilir. Enfeksiyon oranıranı ise ihmal edilebilecek düzeydedir.
Yumurta Toplama İşlemi Öncesi Bilinmesi Gerekenler
-Lütfen Pregnyl veya Ovitrel enjeksiyonunuzu size söylenen gün ve saatte yaptırınız.
-Operasyon öncesi gece saat 24.00’den itibaren hiç bir şey yememeli ve içmemelisiniz .
-Randevuda belirtilen işlemin size yapılacağı saatten 30 dakika önce kliniğimizde olunuz.
-Anestezi öncesi yüzük, kolye çıkartın ve kredi kart, para gibi değerli eşyalarınızı bir yakınınıza teslim ediniz.
-Sürekli kullandığınız bir ilacınız varsa bunu anestezi doktorunun söylediği şekilde kullanın.
-Ateşli bir hastalığınız varsa bunu mutlaka anestezi doktoruna söyleyin.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yumurtaların son olgunlaşması için uygulanacak olan ilacın dozu ve zamanlaması çok önemlidir. Yapılabilecek bir yanlışlık yumurta toplama işleminde hiç yumurta elde edilememesine yol açabilir.
Yumurta Toplama İşleminden Hemen Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
-Tuvalete gidip mesanenizi boşaltın.
-Takma dişiniz varsa çıkartın.
-Saat ve mücevherlerinizi çıkartın.
-Makyaj ve ojenizi çıkartın.
Yumarta Toplama İşlemi Odasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
-Damarınıza bir katater yerleştirilecek ve her türlü ilaç bu yoldan verilecektir.
-Operasyon boyunca özel bir cihaz kalp ve akciğer fonksiyonlarınızı takip edecektir.
Yumurta Toplama İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
-Kendinize gelene kadar istirahat edeceksiniz. Size işlem sonrasında neler yapacağınız hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra kliniği terk edebilirsiniz.
Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Bilgilendirme
-Yumurta toplama işlemi sonrasında kasıklarınızda sancı ve az miktarda vajinal kanamanız olabilir. Bu normaldir. Ağrınız için Parasetamol türevi ilaclar kullanabilirsiniz. Yumurta toplama işleminde kullanılan ilaçlar, sersemlik ve yorgunluk hissi yapabilir ve bu etki gün boyu sürebilir. Bu nedenle bugün dikkat gerektiren (Araba kullanmak gibi) işler yapmayınız.
-Yumurta toplama işlemi sonrası günü dinlenerek geçiriniz, ağır ve yorucu işler yapmayınız. Operasyon sonrası taburcu olduktan sonra, özel bir diyete gerek yoktur. Her şeyi yiyip, içebilirsiniz. Alkol kullanmayınız.
-İstediğiniz zaman duş şeklinde banyo yapabilirsiniz
-Cinsel ilişkide bulunmayınız
-Crinone Ya da progestan kullanmaya yumurta toplama işlemi günü başlayacaksınız.Crinone kullanmaya gebelik testi yaptırdığınız güne dek devam edeceksiniz.Gebelik testi sonucuna göre ilacınıza devam edip etmeyeceğinizi doktorunuz size bildirecektir.
-Yumurta toplanmasının ertesi günü Embryoloji laboratuarından bir sorumlu sizi arayarak kaç yumurtanın döllendiğini ve embriyo transferinin ne zaman yapılacağını bildirecektir.
ŞU DURUMLARDA MUTLAKA BİZİ ARAYIN!
-SÜREKLİ VE ŞİDDETLİ KASIK AĞRISI, BULANTI KUSMA
-FAZLA MİKTARDA VAJİNAL KANAMA
-38 DERECEYİ GEÇEN ATEŞ
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod