Adet Döneminde Cinsellik Sakıncalı mıdır?

adet-doneminde-cinsellik-sakincali-midir--387.jpg

Regl dönemleri ve cinsel ilişki

Adet kanaması kadınların rahim içindeki dokularının her ay dökülerek, vücuttan atıldığı sistemsel bir döngüdür. Ayrıca bu doku gebeliğin elde edilmesi ile bebeğin tutunması için uygun şartları sağlayan önemli bir dokudur. Gebeliğin olmaması halinde bu doku her ay hormonlar aracılığı ile yenilenme sürecine girer ve kalıntıları vücut dışına atılır. Bu davranış sayesinde bir sonraki ay gebelik için yumurtlama fonksiyonları aktif bir şekilde devam eder. Kısacası adet kanaması, kadınların anatomik yapısı gereği gerçekleştirdiği bir ritüel olarak, gebelik için ön koşulları hazırlamaktadır.

Kadınların adet döneminde cinsel ilişkiye girip giremeyeceği ise, kendi dışındaki şartlara ve kişiye bağlıdır. Yani kadının eşinin enfeksiyonel bir hastalığı taşıyor olmaması koşulu ile adet dönemlerinde cinsel ilişkinin herhangi bir sakıncası yoktur. Ayrıca adet döneminde teorik olarak, hamilelik şansı yoktur. Fakat nadir olarak bu gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında çiftlerin korunması önerilmektedir.

 

Adet kanı pis ya da zehirli bir kan mıdır?

Adet kanaması hakkında edinilmiş yanlış bilgiler arasında; vücuttaki kirli kanın dışarıya atılması, adet kanının pis olması ve adet kanının zehirli olması yer almaktadır. Ancak bahsedildiği üzere bu bilgiler tamamen yanlıştır. Adet kanı, rahim iç astar dokusu endometriumun gebelik için her ay yenilenme çalışmalarıdır. Endometrium hormonlar aracılığı ile kalınlaşıp dökülür. Adet kanaması da vücudun rahimden gelen bir miktar kan ile bu doku kalıntıların vücut dışına atma eylemidir. Rahim steril bir sahadır. Bu nedenle gebeliğin oluşacağı bölgede pis ya da zehirli bir kanın olması söz konusu değildir.


Adet döneminde cinsel birlikteliğin bir zararı var mı?

Kadınların adet dönemlerinde vücuttaki östrojen seviyeleri düşmektedir. Vajinada mevcut olan faydalı bakteri popülasyonda ve bu duruma bağlı olarak laktik asit üretimde azalma meydana gelir. Vajinanın koruma görevini üstlenen bu asidin azalması ise, döl yatağının enfeksiyonlara karşı direncinin azalması anlamına gelmektedir. Bu nedenle zararlı mikroorganizmalar için uygun kültür ortamı oluşurken, enfeksiyon riski artmaktadır. Ayrıca adet dönemlerinde rahim ağzının doğal olarak genişlemesi, enfeksiyonun diğer pelvik organlara yayılma ihtimalini doğurmaktadır. Tüm bu etkenler doğrultusunda adet döneminde kadın üreme sisteminin enfeksiyonlara karşı korunmasız halde olması sakıncalı durumlar yaratabilmektedir.

Adet kanının cinsel birlikteliğe bir etkisi yoktur. Ancak kadınların adet dönemlerinde korunma mekanizmasının zayıflamış olması, cinsel birliktelik ile olumsuz etkilere yol açabilir. Kısacası tıbbi açıdan adet dönemlerinde cinsel ilişkiye girmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat kadınların bu dönemlerde mikrop kapma riski artış gösterir. Ayrıca kanama nedeni ile cinsel ilişkiden beklenen konforun sağlanamaması açısından, prezervatif kullanımı her iki durumda da faydalı olacaktır.


Adet dönemlerinde hamile kalınabilir mi?

Adet dönemlerinde gebelik şansı oldukça düşüktür. Fakat bu konuda kesin bir düşünce söz konusu değildir. Nadir de olsa adetin son günlerinde gebelik riski gündeme gelebilir. Bunun dışında toplumumuzda yer edinen yanlış düşüncelerden bir diğeri ise, adet dönemlerinde girilen cinsel ilişkinin kısırlık sorununa yol açtığıdır. Bu düşüncenin bilimsel olarak kanıtlanmış bir karşılığı yoktur.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım