Görüşme ve Muayene
Tüp bebek tedavisinin aşamalarından ilki hasta ile görüşme, muayene ve bilgilendirme aşamasıdır. İlk görüşmede, çiftin kimlik bilgilerini alınır, dosya çıkartılır. Daha sonra çift doktor ile görüşmek için muayene odasına alınır.
Kadının yaşı,adet düzeni,varsa daha önceki gebelik öyküsü, geçirdiği ameliyatlar, çiftin herhangi bir hastalığının olup olmadığı, ailelerinde bulunan kalıtsal hastalıkların varlığı, alışkanlıkları araştırılır. Bunlar tedavide yol gösterici olabilir. Sigara kadın ve erkekte üreme sağlığını bozduğu için özellik sorgulanmalı ve tedavi öncesi çiftlerin bırakması istenmektedir.
Daha sonra çiftin elinde bulunan, daha önceki geçirilen tadavilere ait belgeler ve tahliller incelenir. Çifte yapılan tedaviler hakkında bilgi edinilir.
Temel olarak erkeğin sperm tahlilleri, rahim filmi ( Histerosalpingografi ) değerlendirilir. Sperm tahlilinde sperm sayısı, hareketliliği ve spermlerde şekil bozukluklarının olup olmadığı araştırılır. Rahim filminde, rahimin şekli, içinde herhangi bir yer kaplayan oluşum varlığı, doğuştan gelen şekil bozuklukları görülür. Tüplerde herhangi bir problem varlığı araştırılır. Tedavide gebelik şansını azaltabilecek sorunların varlığı araştırılır.
Daha önce düşükleri olanlarda genetik tahlil istenir veya yapılmışsa sonuçları incelenir. Tekrarlayan düşükleri olanlarda trombofili testleri yapıldıysa sonuçları incelenir.
Daha sonra kadına vajinal ultrasonografi muayenesi yapılır. Kadının muayenesi tüp bebekte gebe kalabilme şansını belirleyebilmek yönünden büyük önem taşır. Muayenede yumurtalıkların kapasitesi, yumurtalıklar içinde herhangi bir kist olup olmadığı, rahmin yapısı, myom veya doğuştan olan rahim anormalliklerin varlığı ve rahim iç tabakasında miyom veya polip gibi yer kaplayan lezyonların varlığı değerlendirilir. İyi rezervli yumurtalıklarda çok yumurta görülür. Yani bu kadınlarda düşük ilaç dozları ile çok sayıda yumurta elde etmek mümkün olur. Düşük yumurtalık rezervli kadınlarda ise az antral folikül dikkati çeker. Bunlarda yüksek ilaç dozlarına rağmen az yumurta gelişecek demekti
Öykü, muayene ve testlerin değerlendirilmesini takiben çifte durumu hakkında bilgi verilir Ç iftin bundan sonra yapılacak tedavi şekli ve bu tedavi ile gebelik oranları hakkında gerçekçi bilgi alamay hakkı vardır.Tedavide karşılaşılacak problemler ve riskleri hakkında detaylı aydınlatma yapılmalıdır.
TEDAVİYE HAZIRLIK
1. Sigara içiliyorsa bırakılmalıdır
2. Folik asit içeren bir multivitamin başlanmalıdır
3. Amaçlanan sağlıklı bir gebelik olduğu için kadın gebeliğe hazırlanmalıdır.Gerekli testleri yaptıktan sonra eğer sorun varsa giderilmelidir.Rubella(kızamıkçık) enfeksiyonu gebelikte geçirilirse bebek için ciddi sorunlara yol açabilir .Gebelik öncesi eğer kadın bağışık değilse aşılanmalıdır ve belirli süre sonra tedaviye başlanmalıdır.
4. Tedavi süresince düzenli ve stresten uzak bir hayat sürülmesinde fayda vardır
5. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod