Azospermi, erkeklerde menide hiç sperm görülmemesi anlamına gelmektedir. Erkeklerin ortalama yüzde birinde, kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin ise yüzde 15’inde görülen bir durumdur. Gelişen tüp bebek yöntemleri ve teknolojik imkanların artması sayesinde sperm sorunu olan erkeklerde çocuk sahibi olabilmektedir.
Azospermi sorununun tanısın nasıl koyulur?
Bir erkeğin azospermi tanısı alabilmesi için en az iki defa sperm analizi yapmak gerekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından konulan kriterlere göre, azospermi tanısının konabilmesi için menide mikroskobik incelemelerin yapılması şarttır. Azosperm sorunu genellikle sperm kanalların açık olmasına rağmen, testislerde olgun sperm üretiminin gerçekleşmesi sebebiyle meydana gelir. Bu durum testis iç dokusu kaynaklı olabilir. Bunun dışında sperm hücresi üretmeyi sağlayan hormonların salgılanmaması kaynaklı da yaşanabilmektedir.
Azospermi hastalarından nasıl sperm elde edilir?
Tıkanıklık kaynaklı azospermi:
Azosperm sorunlarının %40’a tıkanıklık kaynaklı olarak yaşamaktadır. Bu gibi durumlarda çeşitli yöntemlerle testisten doku örneği alınır ve sperm hücresi bulanabilir. Tıkanıklık kaynaklı azospermi sorun yaşayan erkeklerin yarısından çoğunu sperm hücresi bulunabilmektedir. Hareketli sperm hücresi bulunamayan hastalarda yeniden testislerden örnek doku alınması gerekmektedir. Tıkanıklık kaynaklı azospermiye yol açan durumlar ise aşağıdaki gibidir.
Enfeksiyonlar
Cinsel ilişki sebebiyle geçen bazı hastalıklar, kanalların tıkanmasına yok açabilir.
Doğumsal problemler
Doğuştan sperm kanalları mevcut olmayabilir. Bu gibi durumlarda genetik tanı yöntemlerine başvurulmalıdır.
Vazektomi
Spermlerin taşındığı kanalların cerrahi olarak bağlanmasıdır.
Tıkanıklık kaynaklı olmayan Azospermi:
Azospermi sorunlarının %60’ı tıkanıklık kaynaklı olmamaktadır. Bu hastaların çocuk sahibi olmasının tek yolu cerrahi yöntemlerle testislerden sperm alınmasıdır. Alınan sperm hücrelerinin mikroenjeksiyon yöntemiyle döllendirilmesinden sonra gebelik sağlanabilmektedir.
Azospermi tedavisi nasıldır?
Hormonal eksiklik kaynaklı yaşanan azospermi vakalarında, hormon tedavisi uygulanabilir. Tıkanıklık kaynaklı durumlarda ise mikrocerrahi uygulamaların yapılması gerekmektedir. Özellikle de vazektomi, operasyonlarında mikroenjeksiyon yönteminin geliştirilmesi sayesinde çocuk sahibi olma şansı mevcuttur. Bu yöntemlerden bazıları ise:
MESA (mikroepididimal sperm aspirasyonu)
PESA (Perkutan sperm aspirasyonu)
TESA (Testiküler sperm aspirasyonu)
TESE (Testiküler sperm ekstraksiyonu)
MİKRODİSSEKSİYON TESE (microTESE)
Bu yöntemler arasında TESE ve Mikro TESE yöntemleri yaygın olarak uygulanmaktadır. Özellikle non-obstrüktif azospermi sorunlarında Mikro TESE ameliyatıyla başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Mikro TESE ameliyatı nedir?
Mikro TESE işleminde, testise ufak bir kesi açılır ardından sperm olduğu düşünülen bölgelerden doku örnekleri alınır. Alınan doku örneklerinde sperm hücresi aranır. İşlem genel anestezi altında uygulanmaktadır. İşlemden sonra hasta evine gidebilir. Ancak anestezi altında uygulanan bir işlem olduğu için hastanın dönerken yanında biri olması önerilmektedir. Operasyondan 48 saat sonra pansumanın yenilenmesi gerekmektedir. Cinsel ilişki için 15 gün beklenmesi gerekir.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod