Çikolata kisti, rahim içini kaplayan endometrium tabakasının, açıklanamayan nedenlerden dolayı rahim dışındaki herhangi bir karın içi organına yerleşmesi sonucunda meydana gelen kistik yapılardır. Kadınların yaklaşık %10’luk bir kısmında bazı kronik şikâyetlere yol açarken, bir kısmında herhangi bir belirti göstermeden ilerleyebilmektedir. Çikolata kistinin belirtileri, genellikle rutin adet periyodlarında yaşanan şiddetli ağrı ve uzun kanamalar şeklinde görülmektedir. Ayrıca adet dönemleri dışındaki günlerde alt karın bölgesinde veya cinsel ilişki esnasında ağrı şeklinde belirtiler gözlenebilir. Ancak çikolata kisti odaklı ortaya çıkan ağrı durumunda basit ağrı kesiciler yeterli olmamaktadır.
Çikolata kisti ağrıya neden olur mu?
Ağrı nedeni ve boyutu endometriumun konumlandığı bölgeye göre değişmektedir. Bunun nedeni ise; endometrium her ay hormonların etkisi ile kalınlaşıp incelerek, doku kalıntılarını çevreye bırakır. Rahim içinde yaşanan bu olay rahimden gelen bir miktar kan ile dışarıya atılır ve bu eylem adet kanamasını meydana getirir. Fakat endometrium, rahim dışında bir bölgeye konumlanmış ise, yapmış olduğu bu davranış nedeni ile çevre dokularda adezyonlara yani yapışıklığa neden olabilir. Özellikle endometriumun gerçekleştirmiş olduğu kanama ritüelinde, bölgede enfeksiyonel reaksiyonların yol açtığı ağrılar söz konusu olabilmektedir. Her ay tekrarlanan bu döngüde meydana gelen şiddetli ağrılar iltihaplanmaların ürünü olarak yaşanırken, cinsel ilişki esnasında ortaya çıkan kronik pelvik ağrılar endometrium kalıntılarının doku ve organlar arasındaki yaratmış olduğu yapışıklıklar ( adezyon ) sonucu ortaya çıkmaktadır.
Çikolata kistinin en sık ortaya çıkan belirtileri nelerdir?
Endometriozis ( çikolata kisti ) en sık adet düzensizliği ve infertilite (kısırlık) vakasıyla gündeme gelmektedir. Özellikle endometriumun fallop tüplerine yerleşmesi ile meydana gelen adezyonlar, fallop tüplerindeki saçakların fonksiyonelliğini yitirmesine ve bu nedenle üreme hücrelerinin bir araya gelmesine engel olarak, hamile kalamama sorunlarına neden olbilmektedir. Bu şikâyetlerle başvuran hastalara kan tetkikleri, jinekolojik muayene ve vajinal ultrasonografi ile teşhis koyulmaktadır.
Ayrıca çikolata kistinin herhangi bir belirti vermeden devamlığını sürdürmesi halinde, rutin olarak yapılan jinekolojik muayenelerle ya da over kisti teşhisi ile yapılan cerrahi müdahalelerde kolaylıkla teşhis edilmektedir.
Çikolata kistinin belirtileri:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod