Doğum kontrol haplarını kullanırken kanama, adet ya da lekelenme en sık görülen etkidir. Doğum kontrol hapları, istenmeyen gebeliklerin gerçekleşmesini önlemek amaçlı başvurulan doğum kontrol yöntemlerindendir. Doğum kontrol hapları kolaylıkla ulaşılabilen ilaç olmasına karşın birtakım etkileri nedeni ile ilaç kullanıma başlanmadan doktora başvurulması gerekmektedir. Doğum kontrol haplarının alımı unutulmadığı takdirde doğum kontrolünde etkili bir yöntemdir. Tıbbi literatürdeki adı ise oral kontraseptiftir.
Doğum kontrol hapları nasıl kullanılır?
Doğum kontrol hapları hormon içerikli doğum kontrolü yönünde kullanılan ilaçlardır.
Doğum kontrol hapları 21 ya da 28 tabletlik ilaçlardır.
Doğum kontrol hapı kullanmaya adetin ilk günü başlanır.
Doğum kontrol hapı günün herhangi bir saati alınabilir.
Doğum kontrol hapı alımında açlık ya da tokluk durumu fark etmez.
Doğum kontrol hapı kutu bitene kadar her gün kullanılır.
Günde 1 tane alınır.
Doğum kontrol hapı her gün aynı saatte kullanılır.
Doğum kontrol hapının üzerinde yazan tarihlere göre aşınması unutulmaması yönünde kolaylık sağlar.
Doğum kontrol hapının alımı unutulmasından 24 saat geçmezse akla gelen zaman ilaç alınabilir diğer günler eskiden alınan saatte ilaç alımına devam edilir.
Doğum kontrol hapının alımı unutulmasının üzerinden 24 saatten fazla geçerse doğum kontrol hapının koruma etkisi geçmiş olabilir. Doğum kontrol hapı kullanılmaya devam edilir fakat 7 gün boyunca ilave bir korunma yöntemine başvurmakta fayda vardır.
Doğum kontrol hapları 21 tabletlik ise kutu bitiminde 7 gün ara verilir.
21 tabletlik doğum kontrol hapında 7 gün ara sürede adet kanaması görülür.
7 gün arada adet görülsün ya da kanama devam etsin fark etmeden 21 tabletlik doğum kontrol hapının alımına 8. Gün tekrar başlanır.
Doğum kontrol hapları 28 tabletlik ise 7 gün ara verilmez.
28 tabletlik doğum kontrol hapında 21 tablet hormon içerikli ilaçtır 7 adeti ise demir içerikli ilaçlardır. Bu demir içerikli olabilen 7 hapın doğum kontrol etkisi söz konusu değildir.
Kadınlarda nadiren karşılaşılan “doğum kontrol haplarını kullanırken kanama, adet ya da lekelenme” gibi durumları tanımlamak gerekirse;
Doğum kontrol haplarının kullanımında kanamalar ve lekelenmeler ile karşılaşılmaktadır. Bu kanamalar, rahim içini döşeyen endometrium tabakasındaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Endometrium tabakası normalde kalın bir tabakadır. Ancak doğum kontrol hapının içeriğindeki hormonlardan dolayı bu tabaka incelir ve hassaslaşmaya başlar.
Doğum kontrol hapları, endometrium tabakasını kalınlaştırmaz. Zira dolaşımda endometriumu hamileliğe hazırlamak amaçlı kalınlaştıracak derecede bir hormon söz konusu değildir. Doğum kontrol haplarının kullanıldığı esnada adet kanamalarının normalinden daha az olması da bu sebepten ötürüdür. Bundan dolayı da döllenme olayı gerçekleşmemektedir. Döllenme gerçekleşse bile embriyonun yerleşmesi için uygun bir koşul bulunmadığı için hamile kalınamaz.
Endometrium doğum kontrol hapı kullanımı nedeni ile farklılaşan hormonal düzene adapte olmaya çalışırken, ara ara kanama ve lekelenmeler gerçekleşebilir. Bu bulgular, doğum kontrol haplarının içeriğinde bulunan progesteron hormonu dolayısıyla meydana gelmektedir. Doğum kontrol hapı kullanımında gerçekleşen kanamalar ve lekelenmeler düşük doz östrojen hormonu içeren ilaçlarda daha fazla rastlanır. Doğum kontrol hapını kullanmaya başladıktan 3 ay sonra, kanama ve lekelenmeler kendiliğinden yok olur.
Doğum kontrol hapları kullanılırken kanama, adet ya da lekelenme belirtilerinde ne yapılmalıdır?
Doğum kontrol haplarının kullanıma bağlı olarak kanama, adet ya da lekelenme gerçekleştiği takdirde ilacın kullanıma ara verilmeden devam edilir. Ancak kanama bir haftadan daha uzun sürer ise veya kanamada aşırı yoğunluk gözlemlenirse mutlaka doktora danışılmalıdır. Bu durumda doktor doğum kontrol ilacını kesmeyi tavsiye edecek ve yoğun kanamanın durdurulması adına da yine bu etkiyi sağlayan bir ilaç önerecektir.
Doğum kontrol hapları düzeni doktor tavsiyesi ve bilgisi olmadan bozulursa adet düzensizlikleri yaşanabilir ve istenmeyen bir gebelik gerçekleşebilir.
Doğum kontrol haplarının kullanıldığı süreçte gebeliğin gerçekleşme ihtimali çok düşük olsa da bu olasılık mevcuttur. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanıldığı esnada bir adet düzensizliğiyaşanırsa gebelik testi ile gebelik şüphesinin giderilmesinde fayda vardır.
Doğum kontrol hapını kullanırken de ilacı bırakırken de doktorun bilgisi dahilinde hareket etmeye özen gösterilmelidir. Söz konusu olan hormon içerikli bir ilaçtır ve hormonlardaki değişimler vücut sağlığımız açısından önem arz eden bir konudur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod