Endometriozis Nedir?

endometriozis-nedir--843.jpg

Endometriozis, ABD’de en az 6,3 milyon kişiyi, Kanada’da 1 milyon ve dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen, ağrılı, kronik bir hastalıktır. Rahme çıkan dokular (endometriyum adı verilen doku) uterusun dışında – genellikle yumurtalıklarda, fallop tüplerinde ve rahmi destekleyen bağlarda – bulunduğu zaman ortaya çıkar; Vajina ve rektum arasındaki alan; Uterusun dış yüzeyi; Ve pelvik boşluğun astarı. Bu endometrial büyümeler için diğer organlar mesane, bağırsak, vajina, serviks, vulva ve abdominal cerrahi izleri içerebilir. Daha seyrek olarak akciğer, kol, uyluk ve diğer yerlerde bulunurlar.

Bu yanlış yerleştirilmiş doku, rahim astarının dokusunda olduğu gibi adet döngüsüne tepki veren büyüme veya lezyonlara dönüşür: her ay doku birikir, parçalanır ve dökülür. Menstrüel kan uterustan vajina yoluyla vücudun dışına akar, ancak endometrial büyümelerden dökülen kan ve doku vücudundan çıkmanın hiçbir yolunun bulunmamaktadır. Bu, iç kanama, lezyonlardan kan ve doku parçalanması ve iltihaplanma ile sonuçlanır ve ağrı, kısırlık, yara dokusu oluşumu, adezyonlar ve bağırsak problemlerine neden olabilir.

Endometriozis belirtileri nelerdir?

  • Adet döneminde şiddetli sancı
  • Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında ağrı
  • İnfertilite
  • Yorgunluk
  • Periyodlar boyunca ağrılı idrar yapma
  • Adet boyunca ağrılı barsak hareketleri
  • İshal, kabızlık, mide bulantısı gibi diğer gastrointestinal rahatsızlıklar.

 

Buna ek olarak, endometriozis kaynaklı olarak aşağıdakiler meydana gelebilir:

  • Alerjiler
  • Kimyasal duyarlılıklar
  • Sık maya enfeksiyonları


Tanı, anestezi altında yapılan küçük bir cerrahi prosedür olan laparoskopi ile kanıtlanıncaya kadar belirsiz olarak kabul edilir. Bir laparoskopi genellikle büyümenin yerini, boyutunu ve boyutunu gösterir.


Endometriozis neden olur?

Endometriozise neden olan sebepler bilinmiyor. Retrograd menstruasyon teorisi (transtubal göç teorisi) menstruasyon sırasında menstrüel dokunun bir kısmının fallop tüpleri vasıtasıyla desteklenip, karın içine implant yerleştirdiğini ve büyüdüğünü ileri sürer. Bazı uzmanlar, tüm kadınların menstrüel doku yedeklemesine maruz kaldıklarına ve endometrioz gelişen kadınlarda bağışıklık sistemi sorununun veya hormonal bir sorunun bu dokunun büyümesine izin verdiğine inanmaktadır.

Başka bir teori, endometriyal dokunun uterustan lenf sistemi yoluyla veya kan sistemi vasıtasıyla vücudun diğer bölgelerine dağıtıldığını ileri sürer. Genetik bir teori, bunun bazı ailelerde genlerde taşınabileceğini veya bazı ailelerin endometrioz için predispozan faktörleri olabileceğini önermektedir.

Cerrahi transplantasyon, endometriyozun abdominal yara izinde bulunduğu birçok vakada da atıf yapılmasına rağmen, kazara implantasyon olasılığı düşük olduğunda bu tür izlerde de bulunmuştur.

Başka bir teori, kadının bir embriyo olduğu zaman doku kalıntılarının daha sonra endometriozise dönüşebileceğini veya bazı yetişkin dokuların embriyo aşamasında belirli koşullar altında üreme dokusunu dönüştürme yeteneğini koruduğunu ileri sürmektedir.

Endometriozis Derneği tarafından yapılan araştırmalar, dioksin (TCCD) maruziyeti ile endometriozis gelişimi arasında şaşırtıcı bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Dioksin böcek ilacı üretimi, ağartılmış kağıt hamuru ve kağıt ürünleri ve tıbbi ve evsel atık yakma işlemlerinin toksik bir kimyasal yan ürünüdür. EA, dioksin maruziyetinden sonra endometrioz geliştiren bir rhesus maymun kolonisi keşfetti. Maymunların% 79’u dioksin maruziyeti endometriozise maruz kalmıştır ve buna ek olarak, dioksin maruziyeti ne kadar fazla olursa endometriozis o kadar şiddetli olur.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım