Hamilelik anne adayları için oldukça heyecan verici bir tecrübe olsa da, sağlıklı bir gebelik süreci için oldukça hassas bir dönemdir. Bu nedenle gebelik dönemi boyunca karşılaşılabilecek risklere karşı gerekli önlemin alınması ve bebeğinizi sağlıklı doğumu için süreci desteklemeniz oldukça önemli bir konudur. Hamilelik dönemi boyunca yapılan doktor muayeneleri yalnızca herhangi bir sorunun olması halinde yapılmamaktadır. Bu muayeneler anne adayının ve bebeğin sağlık kontrollerinin mutlaka yapılması ve oluşabilecek komplikasyonlara karşı önlem alınmasını sağlamaktadır. Bu nedenle doktorunuz belirlediği günlerde gerekli muayenenin yapılması için mutlaka bulunmanız önerilir. Ayrıca rutin muayenelerin dışında gebelik sürecinde karşılaştığınız herhangi bir durum karşısında da doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Gebelik döneminde doktora başvurulması gereken durumlar nelerdir?
Aşağıdaki durumların görülmesi halinde zaman kaybetmeden mutlaka doktorunuza başvurmanız önerilmektedir.
Gebeliğin son dönemlerinde baş ağrısı ve tansiyon yüksekliği söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlar gebelik sürecini etkileyen önemli bir bulgudur.
Hamilelik döneminde akıntının olması normaldir. Ancak akıntının artması ile beraber kaşıntının eşlik ediyor olması, mutlaka tedavi edilmesi gereken enfeksiyon durumudur.
Şiddetli karın alt bölgesi ve kasık ağrısı bazı enfeksiyonel rahatsızlıkların sonucunda yaşanabilir. Ayrıca bu sancılar erken doğum riskini tetiklediği gibi düşükle sonuçlanan gebeliklere neden olabilir. Bu gibi şikâyetlerde mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Vajinadan herhangi bir sıvı ya da kan gelmesi halinde mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu sıvı erken doğum riski, düşük veya plasentadan kaynaklanan acil müdahale edilmesi gerektiren durumlar olabilir.
Kilo kaybına neden olabilecek derecede kusma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Vücutta meydana gelen aşırı şişme hali özellikle el ve yüz bölgesinde, bebeğin hareketlerinde azalma, hızlı kilo alma ya da verme gibi durumlarda yine doktorunuza başvurmanız önerilir.
Hamileliğin herhangi bir döneminde az ya da çok miktarda kanamanın olması halinde vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
Karın bölgesinde sertleşme ve bu sertleşme ile beraber ortaya çıkan karın ağrısı ve kasılma durumda mutlaka doktorunuza bildirin.
Aşırı baş dönmesi, baygınlık ve görme de bulanıklığın yaşanması halinde doktorunuza başvurmanız önerilir.
Ağır ateşli hastalıklarda veya gribal enfeksiyonlarda mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.
Gebelik döneminde doktor muayenesinin ne zaman yapılması gerekir?
Kadınların adet kanamalarının normalden daha uzun bir süre gecikmiş olması halinde, gebelik şüphesi var ise gebelik testini yaptırması gerekir. Eğer test pozitif sonuçlanmış ise ilk doktor muayenesine gitmesi, gebelik süreci hakkında bilgilendirilmesi önerilir. Yapılan ilk muayenelerde gebeliğin varlığını saptayabilmek için kan ve idrar tahlilleri yapılır. Gebelik teşhis edildikten sonra ultrason aracılığıyla hamilelik kesesinin durumu incelenir. İlk haftalarda henüz bebek hakkında detaylı bilgi alınamadığı için bebeğin gelişimine takiben fetal kalp atışının değerlendirilmesi amacı ile 2 hafta sonra tekrar kontrol için randevu verilir. Gebeliğin haftasına ve durumuna göre doktorunuzun tavsiyelerine ve kontrol günlerine uymanız gerekir. Bu kontroller bebeğinizin sağlıklı gelişimini ve gebelik sürecinin hakkında bilgi edinilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için doktorunuzun önermelerine dikkat etmeniz oldukça önemlidir.
İkinci trimester ( gebeliğin ikinci 3 aylık dönemi ) içerisinde doktora başvurulması gereken acil durumlar nelerdir?
Vajinada kanamanın olması
Karın bölgesinde sertlik ve ağrı
Vajinadan su gelmesi
Şiddetli baş ağrısı
Tansiyon yükselmesi
Ateşli hastalık
Bacaklarda şişlik, ağrı ve kızarıklık
Vajinada iltihaplı akıntı
Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod