Hamilelik Döneminde Yapılması Gereken Testler

hamilelik-doneminde-yapilmasi-gereken-testler-544.jpg

Hamilelik dönemi içerisinde yapılan testler hem anne adayının hem de bebeğin sağlıklı gelişimi açısında büyük önem cialis-versus-viagra.com taşımaktadır. Bu testler gebeliğin başlangıcından doğuma kadar geçen süre zarfında anne adayının ve bebeğin hakkında detaylı bilgi edinilmesini sağlar. Uygulanan testler bebeğin gelişimi doğrultusunda gebeliğin belirli haftalarında farklı cevaplar edinebilmek için uygulanır. Ayrıca gebelik sürecinde ortaya çıkan ve çıkabilecek komplikasyonları değerlendirmek amacı ile de yapılmaktadır. Kısacası normal gebelik sürecinde yapıla rutin testler haricinde aile öyküsü ele alınarak gerekli durumlarda farklı testler uygulanabilmektedir. Hamilelik takibi amacıyla uygulanan testler hamilelik öncesi ve hamilelik sürecinde uygulanmak üzere iki gruba ayrılır.

Hamilelik Öncesinde Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Kan grubu uyuşmazlığı: Anne ve baba adayının kan grubunun uygunluğunun saptanması için yapılan test.

Enfeksiyona yönelik tarama testleri: ( TORCHS; Toxoplasma, rubella, Cytomegalovirus, herpes, sifilis)
 

Hamilelik Döneminde Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Anne adayının tansiyon takibinin gebelik süreci boyunca yapılması gerekir. Ayrıca el ve ayaklarda ödem muayeneleri de önemlidir.

Kilo takibi

Gebeliğin ilerlemesi ile karın büyüme ölçülerinin yapılması ve değerlendirilmesi

Kan ve idrar tetkikleri: Kan ile alakalı hastalıkların saptanmasını ve idrar yolu iltihabı gibi diğer enfeksiyonel rahatsızlıkların tespit edilmesi amacı ile uygulanır.

Ultrason kontrolleri: Gebeliğin haftasına göre bebekteki gelişim evresi incelenir. Bebekte anomali, zeka geriliği ve diğer sorunların tespiti amacı ile gebeliğin belirli dönemlerinde uygulanır.

İkili test: Gebeliğin 11. ve 14. haftaları arasında yapılır. Ultrason kontrolleri ile bebeğin ense pilisi kalınlığı ölçülür. Yapılan kan testleri ile kanda iki ayrı madde ölçümü değerlendirilerek Down sendromu riski tespit edilir.

Gebelik diyabeti taraması: Gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında şeker yükleme testi yapılır.

Karaciğer, böbrek, tiroit fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacı ile kan testi yapılır.

Doppler ultrasonografı: Gebeliğin 20. ve 24. haftaları arasında doktor tarafından gerekli görüldüğü durumlarda yapılır.

Üçlü tarama testi: Gebeliğin 16. ve 18. haftaları arasında kanda ki 3 hormonun değerlendirilmesi yapılır. Down sendromu, nöral tüp defekti gibi bebekteki anomalilerin tespit edilmesi amacıyla uygulanır.

Hamilelik Döneminde Yapılan Testlerin Faydaları Nelerdir?

Gebelik sürecinin ve bebeğin sağlıklı gelişiminin takip edilmesinin sağlar. Elde edilen sonuçlar ile gebelik sürecinde karşılaşılabilecek komplikasyonlar hakkında ailenin bilgilendirilmesini ve erken önlemlerin alınmasına yardımcı olur. Kan grubu tahlilleri anne ve baba adayının Rh uyuşmazlığını ve gerekli uygulamanın yapılmasını sağlar. İdrar tahlilleri ise, anne adayında mevcut olan idrar yolu enfeksiyonu, böbreklerin işlevselliğini, diyabet hastalığı tayini ve preeklampsi yani gebelikte yüksek tansiyonla beraber proteinin idrarla dışarı atılması durumu tespit edilmektedir. Bu durum ellerde ve yüzde şişmeye yol açarak ciddi bir hastalığın varlığını bildirir. Enfeksiyona yönelik yapılan tarama testleri, bebekte herhangi bir anomaliye neden olabilecek hastalıkların gebelik dönemi öncesinde geçirilmiş olup olmadığını tespit ederek gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olur. Ultrason muayeneleri ise, dış gebelik, bebeğin gelişi, plasentanın konumu ve düşük riskinin belirlenmesini sağlar. Şeker yükleme testleri anne adayında şeker hastalığının varlığı ve alınabilecek önlemlerin belirlenmesinde etkin rol oynar.

Hamilelik Döneminde Yapılan Diğer Testler

Ailede bilinen kalıtsal hastalıklar için genetik testler: Kistik fibröz ve ailevi Akdeniz anemisi gibi

Hamileliği etkileyebilecek anne adayı ile ilgili durumların tanısı için: Kızamıkçık, HIV, gonore, klamidya, sifilis, Hepatit B, toxoplazma, sitomegalovirüs gibi infeksiyon hastalıklarının tespiti amacı ile yapılmaktadır. Ayrıca serviks ( rahim ağzı ) kanseri taraması için Pap smear testi yapılmaktadır.

Fetal anomali tarama testleri: İkili, üçlü, dörtlü testler, CVS, amniosentez, kordosentez

Bebeğin akciğer gelişimi ve doğuma hazırlık uygulamaları: Amniyosentez ve fetal fibronektin

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım