Histeroskopi, rahim içine ince fiber optik bir teleskopla girerek, rahim iç bölgesinin detaylı olarak görüntülenmesi yöntemidir. Histeroskopi, kadın hastalıklarında hem tanı koymak, hem de olası hastalıkları en kısa sürede tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır.
Histeroskopi nasıl yapılır?
Histeroskopi işleminde hastanın rahim içinin görüntüsü, içeriye yerleştirilen optik bir teleskop sayesinde, küçük bir monitöre gelen görüntülerle kolaylıkla izlenir ve incelenir. Histeroskopi, muayene ortamında lokal anestezi eşliğinde ya da ameliyathane ortamında genel anestezi uygulanarak veya spinal anestezi yöntemi ile de uygulanabilmektedir. Hastanın sakin olması açısından anestezi gerekir.
Histeroskopi, hastanın adet bitiminin ardından gelen bir hafta içindeki dönemde yapılmaktadır. Çünkü bu dönem rahim içinin görüntülenebilmesi için en uygun ve en sağlıklı dönemdir.
Histeroskopi hangi amaçla yapılır?
Hastanın rahim içinde oluşan miyomları, rahim duvarında yapışıklık durumlarını, varsa poliplerin değerlendirilmesi için tanı ve teşhis amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca bu yöntem bazı özel durumlarda laparoskopi yöntemi ile de beraber yapılarak, cerrahi müdahale ile işlem tamamlanmaktadır.
Histeroskopi anormal vajinal kanamaların nedenlerini bulma konusunda önemli bir araçtır. Ayrıca kısırlık konusunda rahim içinin taranmasında, tekrarlayan düşüklerin araştırılmasında, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının nedenlerinin belirlenmesinde de tanısal amaçlı kullanılır.
Tedavi amaçlı olarak da yine rahim içindeki varsa polip ve miyomların çıkarılmasında ve bölgenin görüntülenmesinde kullanılır. Ayrıca rahim içinde septum denilen perdenin kesilmesinde de bu yöntem tercih edilir. Rahim içinde oluşan yapışıklıkların da açılmasında önemli bir araçtır. Kürtaj sonrası rahim içinde kalan parçaların temizlenmesinde de histeroskopi kullanılmaktadır.
Histeroskopinin riskleri nelerdir?
Histeroskopi yöntemi, oldukça güvenli olarak yapılan bir tanı ve tedavi işlemidir. Ancak bazı durumlarda nadiren de olsa rahim delinmesi, aşırı kanamalar, rahim ağzında yara meydana gelmesi, rahim içinde meydana gelen enfeksiyon durumları ve az da olsa verilen anesteziye bağlı olarak meydana gelen komplikasyonlar gelişebilmektedir.
Histeroskopi işleminin tecrübeli ve konusunda uzman bir doktor tarafından yapılması gerekir. Ayrıca histeroskopi yapılacak sağlık merkezinin bu konuda bilgi sahibi, teknolojik altyapıya sahip ve hijyenik olarak çalışması da şarttır. Aksi takdirde hastaların istenmeyen durumlarla karşılaşarak, sorun yaşaması kaçınılmaz olur. Bu da kesinlikle istenmeyen bir durumdur.
Histeroskopi sonrasında normal hayata dönülebilir mi?
Histereskopi uygulaması tamamlandıktan birkaç saat sonra ya da doktor tarafından gerekli görülürse bir gün sonra hasta evine taburcu edilebilir. Ayrıca bir iki gün az miktarda kanamalar ve kramp şeklinde klasik ağrılar da meydana gelmektedir.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod