Kadın Kısırlığının 10 Nedeni?

kadin-kisirliginin-10-nedeni--558.jpg

İleri yaş

Kadınların yumurtalık rezervleri ileri yaş faktörüne bağlı olarak ters orantıda azalmaktadır. 30 yaşındaki sağlıklı bir kadının yumurta rezervleri %12’dir. Bu oran gebelik için yeterli iken, 40 yaşından sonra %3’e düşmektedir. 44 yaş ve üzeri kadınlarda ise hamile kalabilme şansı yardımcı üreme yöntemleriyle bile oldukça düşüktür. Bu nedenle yumurta rezevlerinin azalmasına bağlı olarak 35 yaşındaki kadınlar 1 yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkide bulunmasına rağmen hamilelik elde edemiyorsa, 35 yaş üzerindeki kadınların ise 6 ay içinde doktora başvurması önerilmektedir.

Yumurtlama problemleri (ovulasyonun olmaması, anovulasyon)
Kadınların kısırlık nedenleri arasında birinci sırada yer alan yumurtalama düzensizliği, her ay düzenli bir şekilde gerçekleşmeyen yumurtlamanın yani düzensiz adet dönemlerini ifade etmektedir. Ovulasyon (yumurtlama) olmayan bir kadında hamilelik söz konusu olamaz. Yapılan araştırmalarda yumurtalama düzensizliği saptanan hastalara yumurtalamayı sağlayacak hormon ilaçları kullanılmaktadır. Düzensiz, seyrek ya da PKOS tanısı konulmuş kadınlarda ovulasyonun saptanması için ultrasonografi kontrolleri ve kan tahlilleri yapılmaktadır.

Fallop tüplerinin kapalı (tıkalı) olması
Kadınların sağ ve sol tarafından yer alan iki kanal (tüpler) yumurtanın sperm ile buluşmasını sağlayan aracı görevindedir. Ancak bu kanalların her ikisinin de kapalı yani tıkalı olması halinde, üreme hücrelerinin bir araya gelmesi imkansız olacağı için infertilite (kısırlık) görülmektedir. Eğer yalnızca tüplerin biri tıkalı ise, gebelik elde edilebilir. Fallop tüplerinin kapalı olmasını nedenleri başında daha önceden geçirilmiş enfeksiyonlar, çikolata kisti ve karın içi ameliyatlar yer almaktadır. Bu olgularda yaşanan komplikasyon örneği olarak meydana gelen adezyonlar kanalların tıkanmasına neden olmaktadır. Kısırlığın teşhis ve tedavisinde tüplerin kapalı olup olmadığını anlamak için HSG (rahim filmi) ve laparoskopi yönteminde yararlanılmaktadır. Her iki tüpün kapalı olduğu vakalarda, tüp bebek tedavisine geçilir.

Endometriozis (çikolata kisti)
Rahim iç tabakası endometrium, kadınların doğurganlık sisteminin etkin elemanı olarak adet kanamalarını gerçekleştirmektedir. Ancak bazı faktörlere bağlı olarak rahim içinde olması gereken yer dışında herhangi bir karın içi organına yerleşerek, rutin kanama döngüsünü devam etmektedir. Bu eylem sonucunda çevre dokularda yapışıklığa neden olarak pelvik sistemi olumsuz yönde etkilemektedir. Eğer endometrium tüplere yerleşmiş ise, tüplerin tıkanması sonucu kısırlık ortaya çıkmaktadır.

Hiperprolaktinemi (Süt hormonu yükselmesi)
Yumurtlama düzensizliği ve kısırlığın görülmesindeki önemli bir durumdur. Prolaktin (PRL) beyindeki hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Beyinde yer alan bazı patolojiler sonucunda hormonal sistem etkilenmektedir. Eğer hipofiz bezinde cerrahi müdahale gerektirecek şekilde büyük bir adenom (tümör) yoksa süt hormonunun düşürülmesi için ilaç tedavisi uygulanabilir. Bunun dışında süt hormonunun artmasına neden olabilecek trioid anormalliklerinin de değerlendirilmesi gerekir.

Rahim ile ilgili patolojiler
Rahim içinde doğuştan septum (perde) ya da sonradan oluşan miyom ve polip gibi patolojiler, infertilite nedenleri arasında sorgulamaktadır. Ancak her kısırlık vakasında birincil neden olarak görülmemektedir. Çünkü konumlandığı bölgeye göre sınıflandırılan ve tehlike arz eden tipleri vardır. Ancak miyom kaynaklı bir kısırlık vakası söz konusu ise, cerrahi müdahale çıkartılması amaçlanır.

Rahim ve yumurtalık ameliyatları
Rahim ile ilgili miyom gibi cialisforsalecanada patolojik durumların tedavisinde yada herhangi bir karın içi ameliyatları sonucunda bölgede meydana gelebilen yapışıklıklar kısırlığa neden olabilmektedir. Ayrıca yumurtalıkların birini cerrahi müdahale ile çıkartılmasının ardında vücudun hormon seviyelerini etkilenmesi sonucunda da hamile kalamama sorunları ortaya çıkabilir. Fakat tıbbi zorunluluk nedeni ile iki yumurtalığında birden alınması halinde tedavisi mümkün olmayan erken menopoz görülmektedir.

Polikistik over sendromu (PCO, PKOS)
Tam olarak neden olduğu bilinmese de, genetik faktör ve hormonal düzensizlik sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yumurtalıkların gelişmeye başlamasının ardından sürecini tamamlayamadan durması ile gelişimini tamamlayamayan yumurtaların içi sıvı dolu kistik yapı halini alması durumuna polikistik over sendromu adı verilmektedir.

Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi)
Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi ve kemoterapi ilaçları kadın ve erkeğin üreme sistemini ciddi oranda tahribata uğratarak, çocuk sahibi olunabilme şansını ekarte etmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, infertilitenin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Bu hastalıklar genellikle ilk başlarda fark edilebilir semptomlar vermezler. Fakat sinsice ilerleyerek, tüm üreme sistemini etkisi altına alması ile kısırlığa neden olabilecek ciddi hasar tablosu ortaya çıkarmaktadır.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım