Tüp bebek tedavi yöntemlerine başvuran çiftlerin çocuk sahibi olamama nedenleri genel olarak kısırlık çatısı altında incelenmektedir. Tedaviye başvurulmasından ardında çiftlerin sorunlarının araştırılması ve uygun tedavi şeklinin belirlenmesi amacı ile anne ve baba adaylarına bazı test ve tetkikler yapılmaktadır. Bu tahliller sonucunda sorunun kaynağı tespit edilirken, tedavinin başarılı bir şeklinde sonuçlanması için uygun tedavi aşamaları belirlenir.
Kısırlık vakasında uygulanan testler, anne ve baba adayının üreme hücrelerinin incelenmesi amacı ile geniş kapsamlı ele alınan tahlillerden meydana gelmektedir. Erkek kısırlığına neden olan sorunların araştırılması için sperm testi ve üroloji uzmanı tarafından yapılan üroloji muayene sonucunda değerlendirilmektedir. Kadınlarda ise, öncelikle üreme sağlığının kontrolü amacı ile pelvik muayene, ultrasonografi ile görüntüleme, yumurtlama fonksiyonları hakkında detaylı bilgiyi sunan hormon tahlilleri, yumurta rezervleri kapasitesi, HSG (rahim filmi), Salin infüzyon sonografisi ve gerekli görüldüğü durumlarda tanısal ve tedavi amacı ile histeroskopi ve laparoskopi yöntemleri tercih edilmektedir. Kısırlık araştırmaları kadınların anatomisi gereği daha komplike ve kapsamlı bir uygulama içerirken, erkek kısırlığı için daha net ve kolay şekillenen sonuçlar elde edilmektedir.
Pelvik muayene ve ultrasonografi
İnfertilite (kısırlık) vakalarında yapılması gereken öncelikli işlem her zaman pelvik muayene ve ultrasonografi kontrolleridir. Böylelikle anne adayında mevcut olan miyom, kist, polip gibi diğer pelvik patolojilerin teşhis edilmesi ve değerlendirilmesi sağlanır. Ayrıca doğuştan gelen anomalilerin ya da rahim içinde yer alan septumların yani perdenin yeri tespit edilerek, tüp bebek tedavisine başlamadan önce bu patolojilerin giderilmesine yönelik tedavi uygulanmaktadır. Bunun dışında folikül gelişimi ve ovulasyon süreci ultrasonografi ile takip edilebilmektedir.
Hormon tahlilleri
Hormon tahlilleri, kadınların adetinin 3. günü kanda yapılan östrojen hormonu seviyelerini incelenmesi ile yumurta rezevlerinin durumu ve gebelik için belli bir başarı oranı hakkında bilgi edinilmesini sağlar. Ayrıca prolaktin ve tiroit hormonu düzeyleri de incelenir. Bunun dışında adet döneminin 21. günü yapılan tahlil ile progesteron hormonu ölçümü yapılarak, ovulasyonun (yumurtalama) olup olmadığı anlaşılabilmektedir.
Yumurtalık kapasitesinin incelenmesi
Yumurtalıkların hormon üretimi ve yumurta kapasitesi hakkında yeterli bilginin elde edilmesini sağlayan bazı testler yapılmaktadır. Bu testler tedavi şeklinin planlanmasında ve tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasında detaylı bilgi verirken, kısacası başarı açısından önemli detaylar barındırmaktadır.
Salin infüzyon sonografi (SİS)
Rahim içerisinin net bir şekilde görüntülenmesini sağlayan vajina yolu ile ince bir kanül aracılığı ile sıvı madde enjekte edilerek, ultrasonografi ile yapılan inceleme işlemdir. Verilen bu sıvı madde ile rahim içerisi genişleyerek, bölgede mevcut olan miyom, polip ve diğer patolojik buğuların kolaylıkla tespit edilmesini sağlamaktadır. Bu amaçla HSG yani ilaçlı rahim filmi de uygulanmaktadır.
Histeroskopi
Rahim iç yapısından kaynaklanan sorunların net bir şekilde izlenmesini sağlayan kameralı görüntüleme işlemidir. Rahim içi patolojilerin teşhisinde ve tedavisinde kullanılmaktadır. Rahim içerisinde tespit edilen miyom ve polip gibi benzeri bulgular histeroskopi yöntemi ile çıkartılabilmektedir. Ancak bu yöntemin her infertilite (kısırlık) vakasında uygulanması gerekmemektedir. Genellikle SİS ve HSG sonucunda herhangi bir patolojiye rastlanılmış ise tedavi amacı ile histeroskopi uygulanmaktadır. Ancak SİS ve HSG sonuçları normal ise, histeroskopinin uygulanmasına gerek yoktur.
Laparoskopi
Kadına ait fallop tüplerinde tıkanıklık şüphesi varsa, değerlendirilmesi ve hatta tedavi edilmesi amacı ile en etkili yöntem olarak laparoskopi kullanılmaktadır. Ancak her kısırlık vakasında uygulanması gereken bir işlem değildir. Ancak kistik bir patolojinin olması halinde ya da rahim filminde tüplerin tıkalı olduğu izlenmiş ise, laparoskopi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. HSG ile tüplerin kapalı olduğu görüntüsü elde edilse de, laparaskopi sayesinde tüplerin açık ve kapalı olduğu konusunda net olarak bilgi edinilmektedir. Ayrıca laparoskopi işlemi sırasında tüplerin açıklığının kontrol edilmesi amacı ile mavi madde verilmektedir. Bu madde hem tıkanıklığın görüntülenmesini hem de bölgede mevcut yapışıklıkların giderilmesinde yardımcı olmaktadır.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod