Laparoskopi Nasıl Yapılır?

laparoskopi-nasil-yapilir--26.jpg

Laparoskopi, hastanın genel anestezi altında uyutularak yapıldığı, cerrahi bir operasyondur. Hastanın göbek deliğinden ya da karın bölgesinin 1 cm altından ufak bir kesi yapılarak, karın bölgesinin içine kamera işlevi gören optik bir cihaz yerleştirilir. Bu optik cihaz sayesinde cerrahi müdahale yapılacak bölgenin görüntüleri ekrana yansıtılır. Çıplak gözle görünenden 20 kat daha büyük ve daha detaylı görüntü elde edilerek, daha sağlıklı bir operasyon gerçekleştirilir. Operasyon sırasında derin kesik yapılmadığı için, açık yara da olmaz. Böylece oluşabilecek komplikasyon riskleri de en aza iner. Ancak operasyon son derece dikkat ve hijyen gerektirir.

Laparoskopi neden genel anestezi altında yapılır?

Laparoskopi işleminin genel anestezi altında, hastanın uyutularak yapılmasının asıl temel nedeni, cerrahi müdahale sırasında hastanın alt karın bölgesine yapılan gaz verme işleminin, hastaya rahatsızlık ve ağrı vermesinden kaynaklanır. Müdahale sırasında bu durum, istenmeyen tepkilere neden olabilir. Hasta ağrı ve acı çekeceği için tepki verebilir. Kapalı olarak yapılan işlemlerde bu durum tehlikelidir. Sakin bir çalışma ortamı gerektiği için genel anestezi şarttır.

Hastanın karın boşluğunun, boru şeklinde çeşitli çaplarda ve uzunlukta kanüllerle gaz verilerek genişletilmesi için gerekli olarak yapılan bu işlem sonucunda, karın bölgesinde çok daha rahat çalışılacak bir operasyon alanı yaratılır. Açılan bu geniş alanda, hastanın karın duvarına 3 ya da 4 adet 5 ila 10 mm genişliğinde delikler açılıp, cerrahi müdahale için gerekli olan özel aletler bu bölgeye yerleştirilir. Hazırlanan bu ortamda da laparoskopik cerrahi operasyon gerçekleştirilir. Bu operasyon sırasında gerekli görüldüğünde iç organlardan biyopsi için doku örneği de alınabilir. Hasta uyutulduğu için bütün işlemler rahat bir şekilde gerçekleştirilir. Hasta uyandığında rahatsızlık hissetmez, ancak dinlenmesi ve kısa bir süre gözetim altında tutulması şarttır.

Laparoskopide nelere dikkat edilmelidir?

Laparoskopi, hastada derin kesi yapılmadan kapalı olarak gerçekleşen cerrahi bir müdahaledir. Optik cihaz ile canlı olarak gelen görüntülerle işlem yapıldığı için tecrübe ve deneyim gerektirir. Bu nedenle, opere edilecek yerin çevresinde yer alan diğer organlara hiç zarar verilmeden, herhangi bir şekilde bölgesel iç kanamaya sebep olmadan laparoskopik cerrahi işleminin son derece dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Laparoskopide ortaya çıkabilecek en önemli riskler, opere edilen karın bölgesinde ya da çevredeki organlara verilecek ufak bir hasarla dahi olacak kanama ya da bu bölgelerdeki dokuların enfekte olmasıdır. Bu tip cerrahi bir müdahalenin, kesinlikle çok tecrübeli, farklı operasyonlarda deneyim kazanmış ve cerrahi konusunda uzman doktorlar ve yine deneyimli uzman ekipler tarafından yapılması gerekir. Bu konuda eğitim almış doktorlar ve deneyimli uzman ekipler tercih edilmelidir. Laparoskopi, tam teşekküllü bir hastanede, genel anestezi altında ve ameliyathanede gerçekleştirilmelidir.

Laparoskopi işlemi öncesinde hastanın varsa düzenli olarak aldığı ilaçlar, diğer rahatsızlıkları ve genel anestezi için alerji olasılıkları değerlendirilmelidir. Bazı ilaçlar laparoskopi esnasında sorun yaratabilir. Konu ile ilgili olarak, ilaçların alınması durdurlur ya da düzeni kısa bir süre için değiştirilir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım