Laparoskopi Nedir?

laparoskopi-nedir--680.jpg

Laparoskopi, özel optik cihazlar yardımı ile karın iç bölgesi aydınlatılarak yapılan gözlemleme işlemidir. Optik cihaz, göbeğin 1 cm. altından yapılan küçük bir kesiden ya da yaygın olarak göbek deliğinden içeri girilerek bölgeye yerleştirilir. Bu optik cihaz sayesinde de hastanın karın içi ve çevresinden görüntüleme yapılır.

Halk arasında kansız, bıçaksız ya da kapalı ameliyat olarak adlandırılan laparoskopi, jinekolojik hastalıkların da teşhis ve tedavisinde kullanılan önemli işlemlerden biridir.

Laparoskopi nerede kullanılır?

Laparoskopi, jinekolojide bir çok farklı amaç için kullanılır. Laparoskopi ile farklı cerrahi girişimler yapılabilir. Hastanede ve tam kapsamlı ameliyathanede yapılabilen bu işlem için, hastaya genel anestezi uygulanması gerekir. Bu amaç için hazırlanmış alet ve ekipman bulunması ve kullanılması şarttır. Hasta, konu ile ilgili işlem öncesinde detaylı olarak bilgilendirilmelidir.

Laparoskopi özellikle gebelik konusunda sorun yaşayan, gebe kalamayan hastalarda kullanılır. Bu hastaların teşhis ve tedavileri konusunda çok fayda sağlayan bir operasyondur. Sadece rahim içi inceleme için değil, aynı zamanda karın içerisinde zamanla oluşan yapışmalar, tedaviye rağmen geçmeyen inatçı enfeksiyonlar, kadınların büyük kabusu olan endometriozis, yumurtalıklarda oluşan kistler, rahim içinde oluşan miyomlar, dış gebelik gibi durumları teşhis etmek için ve hatta tüp kanallarının bağlanması gibi işlemler için de kullanılır.

Laparoskopi ne kadar sürer?

Laparoskopi, hastanın hikayesi ve muayene sonucuna bağlı olarak tanı konma amaçlı yapılıyorsa, 20-25 dakika sürebilir. Hastanın genel anestezi ile uyutulup, işlemin ardından uyanma aşaması ile birlikte 35-40 dakika sürebilir. Eğer tedavi amaçlı bir işlem ise, bu süreç uzayabilir. Konu ile ilgili hasta detaylı olarak önceden bilgilendirilir.

Laparoskopi sonrasında hasta günlük yaşamına kısa bir sürede dönebilir. Genel anestezi sonrası uyanma aşamasının ardından, hasta ayağa kalkabilir. Açık yapılan ameliyatların yanında laparoskopi çok daha kısa sürede ayağa kalkma ve iyileşme ile sonuçlanır. Hasta hırpalanmaz, açık yara ile zorlanmaz. Operasyon sonrası açık yara olmayacağı için, kesiğin enfeksiyon riski de en aza indirilmiş olur.

Laparoskopi, aynı hastaya birden fazla kez uygulanabilir. Aynı hastalık için tedavinin durumunu belirlemek üzere 6 ay-1 yıl içinde, hastaya tekrar laparoskopi yapılabilir. Bunda herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Görüntüleme ile çok daha iyi sonuç alınır. Ancak her cerrahi operasyon gibi laparoskopi de çok dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. İşlem sırasında komşu organların zedelenmemesi, kapalı alanda kanama olmaması ve kanın iç bölgede birikmemesi gerekir. Ne olursa olsun, küçük de olsa bir enfeksiyon riski göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle laparoskopi, kesinlikle konuya hakim, tecrübeli ve son derece dikkatli doktorlar tarafından yapılması gereken bir operasyondur. Hem işlemin önemi, hem de hijyen ve hasta sağlığı açısından, laparoskopinin tam teşekküllü hastanelerde yapılması da önemli bir şarttır.

Görseller

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım