Menopoza Girildiğinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

menopoza-girildiginde-yapilmasi-gerekenler-nelerdir--311.jpg

Menopoz nedir?

 

Bir kız çocuğu dünyaya yaklaşık olarak bir milyon yumurtalık rezervi ile gelmektedir. Yumurtalık rezervleri ergenlik dönemlerine girene kadar 300 bine kadar düşmektedir. Özellikle 35 yaşından sonra bu düşüş gözle görüşür şekilde artmaktadır. Menopoz döneminde ise yumurta hücreleri tükenmekte ve menopoz dönemi başlamaktadır.  Menopoz dönemine bir anda girilmemektedir. Menopoz dönemi öncesi premenopoz sürecinde; adetlerde düzensizlik başlar.Bu aşamada menopoza ait belirtiler ortaya çıkmaya başlayabilir.


 

Menopoz yaklaşırken:

Menopoz girme yaşı ülkeden ülkeye değişmektedir. Ancak genel olarak menopoza girme yaşı ülkemizde 45 olarak belirtilmiştir. Amerika gibi gelişmiş ülkelerde ise menopoz yaşı 49’dur. Menopoza girmeden önce adetler düzensizleşebilir. Menopoza girildiğinin tespiti için mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir. Bun amaçla da jinekolojik muayene ve ultrasonografi uygulanır. Gerekli durumlarda hormon tahlillerinin yapılması gerekebilir. Bunların neticesinde menopoza girildiği kesinleşen kadınlar için kan biyokimya, kolestrol, şeker ve diğer ölçümlerin yapılması gerekebilir.  Bu aşamada kemik mineral yoğunluğunun değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Bununla beraber meme muayenesi ve gerekli durumlarda mamografi yapılması gerekebilir. Smear alınması da talep edilebilir.

Menopoz döneminde giren kadınlar, her sene bir defa genel kontrollerini yaptırmalıdır.


 

Menopoz tanısı nasıl koyulur?

 

Menopoz döneminde meydana gelen belirtiler; menopoz dışında çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabileceği için mutlaka bir uzmana tanışılmalı ve menopoz tanısının koyulması gerekmektedir. Bundan dolayı da menopoz şüphesi olan kadınlarda menopoz belirtileri mevcutsa, gerekli muayene ve tetkikler için kadın doğuma başvurmalıdır. Ardından gerekli muayene ve gerekli tetkikler yapılır. Ardından da kadına menopoz muayenesi için jinekolojik incelemeler yapılır. Bu aşamalardan sonra menopoz tanısı koyulmaktadır.


 

Menopoz teşhisi konulmuş hastalara yapılan diğer kontroller aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Kolesterol
  • Şeker
  • Kan biyokimya
  • Kemik minerallerinin düzey ölçümleri yapılır.

Bu araştırmaların dışında doktor gerekli görürse mamografi de yapılmaktadır. PAP smear testi ile rahim ağzının değerlendirilmesi oldukça önemlidir.


 

Menopoz dönemine giren kadınların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

 

Cinsel hayatın başladığı süreçten itibaren her yıl düzenli olarak yaptırılması gereken jinekolojik muayenelerin, menopoz döneminde de aksatılmaması oldukça önem teşkil etmektedir.  Menopoz dönemi kadınların hormonal olarak değişim yaşadığı bir süreçtir.

  • Fakat hormon eksikliğine bağlı olarak çeşitli hastalıkların görülebileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple de doktorun gerekli gördüğü durumlarda menopoz tedavisine başlamak oldukça önemlidir.
  • Beslenme düzeninin menopoz sürecine uygun olarak yeniden düzenlenmesi kemik erimesi ve diğer sorunların risk faktörü açısından hafiflemesini sağlayacaktır. Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı, menopoz döneminde kilo almaya meyilli vücudun direncini yükseltmeye yarayacaktır.
  • Doktor önerisi ile kişiye uygun fiziksel aktivite programları da hazırlanabilir.
  • Menopoz sürecinin ilk basamağı olan premenopoz sürecinde ise kadının doğum kontrolyöntemlerine başvurmayı bırakmaması gerekmektedir. Menopoz dönemine kesin olarak girilene kadar gebelik riski her zaman için mevcuttur.
  • Şayet premenopoz döneminde aşırı kanamalar meydana geliyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
  • Menopoza dair belirtilerin hafifletilebilmesi için kullanılacak tek yöntem, tıbbi yöntemlerdir. Bunun dışında kalan bitkisel kürler, şifalı kürler ya da bitki çayları bu konuda yetersizdir. Bu sebeple bu gibi yöntemlere başvurmamak gerekmektedir. Bu yöntemler, belirtilerin daha da şiddetlenmesine yol açabilir.

 


 

Menopoz dönemine girerken adet kanamalarında meydana gelen değişimler nelerdir?

 

Menopoz dönemine yaklaşıldıkça, yumurtlama fonksiyonları azalır. Salgılanan hormonlarda azalma meydana gelir. Östrojen hormonun daha az salgılanması sonucunda vücudun tüm sistemi etkilenir. Bunun neticesinde de adetler daha uzun sürelerde görülmeye başlar. Çeşitli durumlarda adet araları uzun olsa dahi kanamalar daha uzun ya da şiddetli geçebilir.

İlerleyen dönemlerde adet gecikmesi ve adet görmeme gibi düzensizliklerin sonucunda kanamalar tamamen kesilir. Şayet kadın 12 ay boyunca adet görmüyorsa bu durumda menopozun kesin olarak meydana geldiği akla gelebilir. Fakat bu belirtiler farklı hastalıkların da belirtisi olabileceği için mutlaka bir uzmana danışmak ve diğer hastalık ihtimallerinin ortadan kalkması gerekmektedir.


 

Menopoza giren kadınlar nelere dikkat etmelidir?

 

    • Doktor muayeneleri yıllık olarak, düzenli şekilde yapılmalıdır. Menopoz döneminde kontrollerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
    • Dengeli ve sağlıklı beslenme düzeni menopoz döneminde oldukça önemlidir. Bu dönemde kalp, şeker ve damarlarla ilgili sağlık sorunlarının yaşanma riski artmaktadır.
    • Doktorlarının önerileri doğrultusunda düzenli egzersiz ve spor yapmalıdırlar.
    • Menopoz dönemine giren kadınların doğum kontrol yöntemlerini hemen bırakmaması önerilir. 2 yıl adet görmeyen kadınların korunma yöntemini bırakması önerilmektedir.



 

Menopoza girerken adet düzensizlikleri, aşırı kanama olur mu?

 

Menopoz dönemi yaklaştığında adet düzensizlikleri söz konusu olabilmektedir. Bu aşamada adetlerde seyrelme, düzensizleşme gibi sorunlar meydana gelebilir. Bunun dışında çeşitli durumlarda sık sık ve aşırı kanamalar da nadir olarak görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir.



 

Menopoza girerken veya girdikten sonra hamile kalınır mı?

 

Kesin olarak menopoza girilene kadar gebe kalma riski mevcuttur. Bu risk oldukça düşük olsa da dahi mevcuttur. Bu sebeple de premenopoz döneminde de kadınalrın doğum kontrol yöntemlerine başvurması gerekmektedir. Menopoz döneminde ise kadınların gebe kalma şansı bulunmamaktadır.




 

Menopoza girmek isteyen kadınlar ne yapmalı?

 

Çeşitli durumlarda menopoza yaklaşılan premenopoz menopoz döneminden daha sorunlu geçebilir. Bu sebeple de kadınlar daha erken süreçte menopoza girmek isteyebilir. Bu sebeple de doktorlarına başvurabilirler. Bu durumda hastanın belirtilerini hafifletmek için menopoz tedavisi yapılabilir. Ancak hastanın yumurtalık işlevlerini bitirecek ve bir anda menopoza girmesini sağlayacak bir tedavi şekli mevcut değildir.




 

Erken menopoza giren kadınlar ne yapmalı?
 

Erken menopoz, 40 yaşından önce menopoza girilen süreci belirtmektedir. Erken menopoz için yapılan tetkikler, normal menopoz yaşında yapılan tetkiklerle benzerdir. Ancak ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınların erken yaşlardan itibaren yumurtalık rezervlerini tespit etmek için testleri yaptırması gerekmektedir. Erken menopoza giren kadınlar, menopoz dönemine ait kemik erimesi gibi sorunları daha yoğun yaşacağı için uygun bir beslenme ve gezersiz programına girmesi gerekmektedir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım