Genelde 40 yaşından sonra, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içinde görülen önceleri adet kanamalarının düzensizleşmesiyle, daha sonraları ise kesilmesiyle biten menopozun tanısı için her zaman önerilen ve en güvenilir yöntem kanda hormon düzeyleri ölçülmesi ve doktor muayenesi ile kombine değerlendirilmesidir.
Kadınlık hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonlarının eksilmesi, 40’lı yaşlar ardından yumurtalıklarda bu hormonların üretimi iyice eksilmesinin neden olduğu menopoz tanısı koymak için değeri yüksek olan hormon ölçümü adetin 3. günü yapılan kanda FSH hormon düzeyi ölçülmesidir, FSH ve diğer hormonların menopozda değerlendirilmesi hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. İdrar ile evde pratik bir şekilde menopoz testi yapılabilmesi için üretilen test kitleri vardır, bu test çubukları idrarda artan FSH hormonuna duyarlı olacak şekilde üretilmiştir.
Menopoz yaklaşırken ya da menopoza girildiğinde kanda FSH hormonu düzeyi artar, bunun sonucunda idrarla dışarı atılan FSH miktarı da artar. Kanda yapılan hormon tahlilleri FSH düzeyini net olarak mililitrede kaç ünite bulunduğunu belirtecek şekilde ölçer. İdrarda yapılan testler ise ünite olarak değer vermez yalnızca FSH yüksek mi değil mi şeklinde netice alınır. İdrarda yapılan gebelik testlerine benzer bir mantıkla çalışır bu testler. Fakat menopoz tansı hamilelik tanısından çok farklıdır, bu sebepten dolayı evde idrarla yapılan menopoz testlerine tek başına güvenilmemesi önerilir, kesinlikle doktora başvurulması önerilir. Zira idrarla yapılan menopoz testinin neticesi negatif olarak çıksa bile birey menopoza giriyor olabilir.
Bir kadına menopoz tanısının konulabilmesi için kanda ölçülen FSH hormonu ve bazen diğer hormonlar, yanı sıra muayene ve ultrason değerlendirmeleri, hastanın belirti ve şikayetleri topluca değerlendirilmelidir. Tek başına FSH testi ya da idrarda menopoz testi ile tanı konulamaz.
İdrarda yapılan menopoz testleri kısırlık, gebelik hususunda bilgi verir mi?
İdrarla yapılan menopoz testleri kadının hamile kalma yeteneği ya da çiftlerin kısırlık problemi hakkında bilgi vermez. Zira bu hususlarda bilgi edinebilmek için ilk öncelik FSH ve bazı diğer hormonların değerlerinin bilinmesi gerekir. Ancak yalnızca hormon değerleri yeterli değildir, muayene, ultrason ve bazı diğer yöntemlerinde kullanılması gerekir.
Menopoz dönemine girdiği ile ilgili olarak şüphe duyulan bir kadında tanı açısından “menopozda yapılan hormon testleri nelerdir?” sorusunun yanıtı ile merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Menopoz testi nasıl, ne zaman yapılır?
Kanda yapılan menopoz hormonu testleri adetin 3. günü yapılır. Adet hiç göremeyen kadınlarda herhangi bir gün yapılabilir. Kadının aç ya da tok olması sonucu değiştirmez.
İdrarda yapılabilecek şekilde üretilen menopoz test kitleri sabah ilk idrarda uygulanır. Testi sabah su içmeden, yemek yemeden önce yapmak gerekir.
FSH ölçümü testi nasıl yapılır?
FSH düzeyi idrar testlerinde belirlenemez, idrar testleri yalnızca yüksek ya da yüksek değil şeklinde bilgi verebilir, üstelik bu bilgiyi de %100 doğrulukla vermez zira kadının içtiği su miktarı, idrar konsantrasyonu gibi çeşitli müessirlerden etkilenir. Kanda FSH hormonu düzeyi adetin üçüncü gününde ölçülerek FSH hormon düzeyi net değer olarak belirlenebilir.
Menopoza geçiş sureci menopozun yaklaştığı ve adet görmenin olduğu son bir kaç yılın dahil olduğu süreçtir. Türkiye’de kadınlarda gözlemlenen menopoz yaşı ortalama 46 ila 48 arasında bulunmaktadır. Genellikle 44-45 yaşları ya da bazı kadınlarda 50 civarı yaşlar menopoz dönemine yakın geçiş dönemi olarak bilinmektedir. Bazı kadınlarda menopoz eresine erken girildiği de bilinmektedir.
Erken yaşlarda da meydana gelebilen menopoz döneminde hormonlarla ilgili önemli hususlar:
Menopoz döneminin yaklaştığı senelerde öncelikli ve en önemli hormonal farklılaşma FSH hormonu seviyesindeki çoğalıştır. Bu dönemde östrojen hormonu düzeyinin değerinde eksilme olmayabilir. Östrojen hormonu seviyesindeki eksilme genellikle menopoz surecine tam olarak girmekle, adet kanamalarının tümüyle kesilmesine yakın bir dönemde meydana gelir. FSH hormonu 45-46 yaşlar aralığında çoğalış gösterirken, östrojen (E2) hormonu seviyesin de 50 yaş dolaylarında eksilmeye karşılaşılmaktadır. Bu nedenden ötürü menopoza geçiş sürecinin ilk dönemlerinde karşılaşılan FSH hormonu değerinin yükselmesi sebebi östrojen hormonunun eksilmesi değil İnhibin B hormonu seviyesindeki eksilmedir. Üstelik çoğalış gözlemlenen FSH hormonu östrojen üretiminin çoğalmasına sebebiyet vermektedir.
Kadınlar yaş ilerlemesi beraberinde adet düzensizlikleri şikayetleri baş gösterdiğinde şüphe duydukları menopoz teşhisi için ilgili testlerin yapılması ve tanı koyulabilmesi adına doktora başvurmalıdır.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod