Miyom nedir?
Miyomlar, rahim ve çevresindeki düz kaslardan köken olan ve o bölgelerde gelişim gösteren iyi huylu tümörledir. Tümör kelimesi her ne kadar tehlikeyi çağrıştırsa da, kadınlarda herhangi bir şikayete yol açmadan yalnızca rutin jinekolojik muayenelerde tesadüf eseri karşılaşılan iyi huylu kitleler olarak tanımlanır ve bu nedenle büyük bir kısmı tedavi gereksinimi yaratmamaktadır. Ancak miyomlar büyüklük ve yerleşim alanlarına göre bazı şikayetlere yol açarak, risk faktörlerini oluşturmaktadır. Bu nedenle zararlı ve zararsız olmak üzere miyomlar konumlandığı bölgeye ve gelişim göstergesine göre sınıflandırılmaktadır. Ayrıca bu sınıflandırmaya göre miyomların tedavi seçenekleri gözden geçirilmektedir. Bu sınıflandırma dahilinde 4 çeşit miyom vardır ve biri ya da birkaçı aynı anda bulunabilir. Bu gibi durumlarda yani çok sayıda miyom vakalarında meydana gelen semptomların neden olduğu miyom çeşidini belirlemek oldukça zordur. Ancak miyomların yerleşim bölgesine, büyüklüğüne ve sayısına göre uygun tedavi şekli belirlenmektedir.
Miyom belirtileri nelerdir?
Miyomların büyük bir çoğunluğu herhangi bir şikayete yol açmadığı için tedavi ihtiyacı duyulmamaktadır. Fakat miyomların yaklaşık %10-20’si ciddi semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Bu miyomlarda en sık görülen şikayet, adet kanamalarının uzun ve şiddetli bir şekilde olmasıdır. Hatta bazı durumlarda aşırı kanama ile birlikte pıhtılı olabilir. Ayrıca aşırı kanamaya bağlı olarak gelişen kronik durum neden ile kansızlık gelişebilmektedir. Miyomların en sık rastlanan diğer belirtileri ise aşağıdaki gibi olmaktadır:
Miyom çeşitleri nelerdir?
Submuköz miyomlar (rahmin iç tabakasında gelişmişim gösteren miyomlar)
Diğer miyom çeşitleri arasında en nadir görülen miyomlardır. Submuköz miyomlar rahim kavitesinin (boşluk) hemen alt bölümündeki katmanda meydana gelerek, gelişmeye başlamaktadır. Miyomların büyümesi ile rahim kavitesinin genişlemesine, fallop tüplerinin tıkanmasına ve hamile kalamama gibi bazı komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Submuköz miyomlar herhangi bir belirtiye yol açmadan varlığını sürdürebilirken, bazı miyomlar ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Genellikle adet dönemlerinin uzun sürmesi ve aşırı kanama gibi şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kanama davranışının uzun süre devam etmesi, pıhtılaşma sorunları ve adet dönemleri dışındaki ara günlerde lekelenme tarzın kanamalara yol açarak, hastanın sildenafilcitrateotc.com/ yaşam standartlarını düşürmektedir. Aşırı kanamanın uzun bir süre devam etmesi halinde kansızlık sorunu ve buna bağlı olarak halsizlik ve yorgunluk şikayetlerinde eşlik edebilmektedir. Ancak bu tarz miyomların en ciddi komplikasyonu hamile kalamama sorunlarıdır. Miyomların büyümesine bağlı olarak serviksten (rahim ağzı) vajina içine sarkarak, enfeksiyon eğilimini arttırmaktadır. Bu gelişimi ayrıca vajene doğmuş miyom olarak da tanımlanmaktadır.
İntramural miyomlar (rahmin orta tabakasında gelişim gösteren miyomlar)
En yaygın olarak karşılaşılan rahim duvarında gelişim gösteren miyomlardır. Büyümelerine bağlı olarak en sık rahimde dolgunluk hissi belirtisi ile ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu semptom kadınların hamilelik şüphesi ile kilo alma şeklinde yorumlanabilmektedir. İntramural miyomlar uzun süreli adet kanaması, pıhtılaşma sorunları ve miyomların büyümesine bağlı olarak çevre dokulara bası yapması sonucunda pelvik ağrı ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı gibi çeşitli şikayetlere yol açmaktadır.
Subseröz miyomlar (rahmin dış tabakasında gelişim gösteren miyomlar)
Rahmin dışında ve rahim duvarı üzerinden, rahimden dışarıya doğru gelişim gösteren miyomlardır. Ancak herhangi bir belirtiye yol açmadığı için yapılan jinekolojik muayeneler de tesadüf eseri teşhis edilmektedir. Bu miyomların büyümesine bağlı olarak çevre dokulara yapmış olduğu baskı nedeni ile bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Tipik olarak aşırı adet kanaması ve akıntı sorunu meydana getirmez. Genellikle yapmış olduğu bası nedeni ile pelvik ağrı ve organların tepkimesi olarak bazı şikayetler ortaya çıkmaktadır.
Saplı miyomlar
Submuköz, subseröz ve intramural miyomlar ayrıca saplı miyom olarak da ortaya çıkabilmektedir. Saplı miyomlar, sap üzerinde gelişim gösteren miyomlardır. Saplı subseröz ve saplı submuköz miyom olarak gelişim gösterebilirler. Bu miyomların şikayetleri ise, sapın etrafında dönmesi ile çevre dokularda yapmış olduğu baskı ve ağrı olarak ifade edilir. Miyomların sapları etrafında dönmesi ile bulunduğu ortamdaki kanlanmayı bozarak, dejenerasyon yaratmaktadır. Ayrıca miyom sapının genişlemesine bağlı olarak sessile tipte miyom olarak da adlandırılmaktadır.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod