Polikistik Over Sendromu Tedavisi Mümkün müdür?

polikistik-over-sendromu-tedavisi-mumkun-mudur--450.jpg

Çoğunlukla genetik ve çevresel sebeplerden kaynaklanan Polikistik Over Sendromu, kadınların yumurtalıklarında çok sayıda küçük kist oluşması durumuna verilen addır. Bu kistler kötü huylu olmamakla birlikte ilerlediğinde kadının yaşam kalitesini düşürür ve başka hastalıklara sebep olabilir. Genç kızlık döneminde başlayan adet düzensizlikleri, yumurtlama bozukluklarının habercisi, yumurtlama bozuklukları da çoğu kez polikistik over sendromu belirtisi olabilmektedir. Polikistik over sendromu, kadınlarda en sık karşılaşılan yumurtalık problemlerindendir. Bu rahatsızlık kadınlarda adet düzensizliklerine, ciltte sivilceler oluşmasına, tüylenme ve kısırlık sorunlara sebep olabilmektedir. Rutin bir jinekolojik muayene esnasında ya da adet düzensizliği, kısırlık gibi bir rahatsızlığın tetkiklerinde fark edilen yumurtalık kistleri kesin olarak tedavi edilebilir sorunlar olmamakla birlikte, azaltılabilmektedirler. Tüm kistler yok edilip hastalık tamamen tedavi edilemese de, ilaç ve cerrahi operasyonlarla rahatsızlıktan kaynaklanan şikayetler ortadan kaldırılabilmektedir.

 

Polikistik over sendromunun en etkili tedavisi yaşam şeklinin düzenlenmesidir

Polikistik over sendromu yaşayan kadınlara verilebilecek en önemli tavsiye, kilo verilmesidir.  Fazla kilolar ve vücudun yağ depolaması polikistik over sendromuna bire bir sebep olmamakla birlikte rahatsızlığı artırmakta, tetiklemektedir. Bu sebeple düzenli, dengeli beslenmek, sık sık ve küçük porsiyonlarda yemek rahatsızlığı hafifletecektir. Ayrıca sporu ve egzersizi yaşamın ayrılmaz bir parçası haline getirmek, günlük rutin yürüyüşler, hafif egzersizler yapmak şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır. Zira aşırı kilo ve hareketsiz yaşamın şikayetleri artırdığı bilenen bir gerçektir. Kilo verme ile birlikte adet kanamaları düzene girmeye, yumurtlama fonksiyonları daha iyi çalışmaya ve tüylenme, sivilcelenme sorunları da azalmaya başlar. Ancak polikistik over sendromu yaşayan her hastanın kilolu olduğu gibi bir genelleme de yapılamamaktadır.

 

Tedavide doğum kontrol ilaçları kullanılır

Diane 35 ve Gynelle gibi doğum kontrol hapları polikistik over sendromunun tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu haplarla tüylenme, sivilcelenme ve adet düzensizliği gibi şikayetler azaltılmaktadır. Polikistik over sendromu sebebiyle bebek sahibi olamayan kadınlarda tedavi yöntemi olarak kullanılmayan doğum kontrol haplarının diğer şikayetlerde azalma sağlaması için hapların en az 6 ay süreyle kullanılması gerekmektedir. Aksi halde tedavide olumlu sonuç alınabilmesi mümkün olmayacaktır.

 

Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar polikistik over sendromunu tedavi eder

Şeker hastası olan hastalarda insülin duyarlaştırıcı olarak kullanılan Glukofen, Gluformin, Glucophage ve Glifor; polikistik over sendromunda insülin direncini azaltır ve düzene sokar. Bu ilaçlar kilo vermeye de yardımcı olduğundan adet kanamaları ve yumurtlama da düzene girer ve bu sayede de gebe kalmak kolaylaşır. Yumurtlama tedavisinde kullanılan ilaçlar ve şeker hastalığı ilaçları birlikte kullanıldığında ise tedavinin daha kısa sürede sonuç verdiği bilinmektedir.

 

Yumurta büyütücü ilaçlar polikistik over sendromu tedavisinde kullanılmaktadır

Polikistik over sendromu yumurtlama sorunlarına yol açtığından, hastaların kısırlıkşikayetleri vardır. Özellikle bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için yumurta büyütücü ilaç olan Klomifen sitrat kullanılması gerekmektedir. Adet kanamalarının üçüncü veya beşinci günü klomifen sitrat kullanımına başlayıp beş gün süreyle kullanıldığında, 6 aylık bir tedavinin sonunda kadınların % 80’ninde yumurtlamanın düzene girdiği gözlenmektedir. Bu sayede hastaların yaklaşık % 50’sinde gebelik elde edilebilmekte ve şikayetler azalmaktadır.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım