Rahim ağzı kanserinin tıbbi literatürde karşılığı İnvazif serviks olmaktadır. Görülme sıklığı ise kadınlarda görülen kanserler arasında üst sıralardadır. Rahim ağzı kanseri her 2 dakikada bir, bir kadının hayatına mal olmaktadır. Bu sebeple de her sağlıklı kadının bir senede bir smear testi yaptırması gerekmektedir.
Rahim ağzı kanseri sessiz ilerleyen bir hastalıktır. Bu sebeple de yalnızca ilerleyen evrelerde belirti vermektedir. Tedavisi ilk evrelerde cerrahi yöntemler olurken, ilerleyen evrelerde kemoterapi ve radyoterapi olmaktadır. Rahim ağzı kanserine yol açan en önemli faktör; cinsel yolla bulaşan HPV virüsüdür. Yaygın olarak görülme yaşı 45-60 olsa da her yaştan kadında görülebilir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?
Rahim ağzı kanseri, sessiz ilerleyen bir hastalıktır. Bu sebeple de ayırt edici belirtileri yoktur. Kesin tanının koyulması için biyopsi yapılması gerekmektedir. Rahim ağzı kanseri ilerledikçe, normal olmayan adet arası kanamalar, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında kanama, menopoz döneminden sonra kanama, cinsel ilişkinin ağrılı olması, yoğun akıntı gibi belirtiler meydana gelebilmektedir.
Bu belirtiler fark edildiğinde mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir. Bu aşamada hastadan pap smear testi alınacaktır. Papsmear testi normal değil ya da şüphe uyandırıyorsa kolposkopi adı verilen bir tür büyüteçle rahim ağzının değerlendirilmesi ve biyopsi alınması gerekebilir.
Rahim ağzı kanserinin belirtileri ise:
Rahim ağzı için risk faktörleri ise aşağıdaki gibidir:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod