Spiral Kayması Nedir?

spiral-kaymasi-nedir--278.jpg

Spiral nedir?

Spiral, vajina içerisine yerleştirilen, bakır ya da hormon ihtiva eden T şeklindeki plastik bir rahim içi aparatıdır. Şekli itibari ile rahim kanalarını kapatan bu araç, sperm hücrelerinin yumurtalara ulaşmasını engelleyerek, istenmeyen gebeliklerin önüne geçmektedir. Etkili koruma özelliği, devamlı olarak takip etme zorunluluğunun olmaması ve oldukça konforlu kullanım imkanı sunması nedeni ile günümüzde en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemleri arasında yer almaktadır. Ancak kadın ve doğum uzmanları tarafından yapılan jinekolojik muayene sonucuna göre hastanın uygunluğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Yapılan muayene sonucunda sorun teşkil edecek herhangi bir durum söz konusu değil ise, oldukça pratik ve ağrısız bir şekilde rahim içine yerleştirilmektedir.


Spiral kayması nedir?

Spiralin rahim içine yerleştirilmiş olduğu sabit konumundan rahim ağzına doğru inmesi ya da vajina içerisinde herhangi bir yere doğru yönelmesi durumuna spiral kayması denir. Bu durum kişide ciddi bir sağlık sorununa yol açmamaktadır. Ancak kullanım amacına yönelik koruma özelliğini sağlayamaması nedeni ile gebelik riskini arttırmaktadır. Spiralin rahim ağzına doğru kayması sonucunda cinsel ilişki esnasında penisin temas etmesi sonucunda küçük yaralanmalar meydan gelebilir. Bunun dışında adet dönemleri dışındaki ara dönemlerde lekelenme tarzında meydana gelen kanamalar, spiral kayma durumunun göstergesidir. Bu nedenle spiral kaymasının tespit edilmesi ile çıkartılması, kişinin isteği doğrultusunda yeniden takılması gerekir.


Spiral kaymasına neden olan faktörler nelerdir?

Spiral kaymasının en sık karşılaşılan sebebi; çok fazla sayıda doğum yapan kadınların rahim ağzının normalden daha fazla geniş olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer bir nedeni ise, spiralin rahim içerisine doğru bir şekilde yerleştirilmemiş olmasıdır. Bu olası ihtimalin değerlendirilmesi amacı ile spiralin yerleştirilmesinden bir sonraki adet döneminde kontrol edilmektedir. Yapılan incelemelerde spiralin kayma durumu söz konusu ise yenisi ile değiştirilerek neden olabileceği riskler engellenmektedir. Ancak spiralin tekrar kayması halinde, farklı doğum kontrol yöntemleri önerilmektedir. Genellikle ilk kaymadan sonra tekrar kayma durumu izlenmemektedir. Ancak spiralin kayma ihtimaline karşı kadınların 1 yıl aralıklarla doktor kontrollerini yaptırmaları önerilir.


Spiral kayması nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?

Spiralin kayması halinde kişinin fark edebileceği belirtiler, cinsel ilişki sırasında küçük çaplı yaralanmalar ve adet dönemleri dışındaki ara günlerde lekelenme tarzında kanamalarla ortaya çıkmaktadır. Fakat bazı durumlarda kişinin fark edebileceği herhangi bir belirti olmayabilir. Yapılan jinekolojik muayene ile spiralin rahim ağzına ya da vajinaya doğru kaydığı görülebilmektedir. Ayrıca ultrason ile spiral kayması kolay bir şekilde tespit edilir.


Spiralin karın içine kayması halinde nasıl çıkartılır?

Spiralin karın içine veya mesaneye doğru kayması oldukça nadir bir durumdur. Yapılan ultrason incelemelerinde spiralin rahim içerisinde görüntülenememesi halinde, karın içine kayma ihtimali düşünülerek, karın röntgeni çekilmektedir. Röntgende spiralin yerleştiği bölgenin saptanması halinde çıkartılması için cerrahi müdahale gerekmektedir. Ancak bu durum bahsedildiği üzere oldukça nadir olarak karşılaşılan bir durumdur ve genel olarak spiral kullanan kadınlar için ciddi bir risk faktörü oluşturmamaktadır.


Spiral kayması sonucunda gebelik elde edilir mi?

Spiralin kayması halinde ortaya çıkabilecek en önemli risk faktörü gebeliktir. Bu nedenle spiralin kullanım amacı için uygun takılması ve takıldıktan sonra kontrol edilmesi gerekir. Ancak spiralin doğru bir şekilde rahim içine yerleştirilmesinden sonra kayma ihtimali oldukça azdır. Ancak düşükle sonuçlanan gebeliklerden ve küretaj operasyonlarından sonra yerleştirilmesi halinde, spiralin kayma ihtimali artmaktadır. Bu nedenle operasyonlardan 6 hafta sonra spiralin takılması önerilmektedir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım