Spiral Kullanımı Nasıl Olur?

spiral-kullanimi-nasil-olur--234.jpg

Aile planlaması kapsamında gebelik kontrolü için en yaygın kullanılan yöntem Spiral ile korunmadır. Diğer bir adı rahim içi ayracı (Ria) olan Spiral, maliyeti düşük olduğundan ve çok sık kontrol gerektirmediğinden daha fazla tercih edilmektedir. Özellikle her gün ya da her ilişki öncesinde, sonrasında kullanılması gereken haplar, aylık, üç aylık iğnelerle, prezervatifle karşılaştırıldığında kullanımı çok daha rahattır. Ülkemizdeki sağlık kuruluşlarında da aile planlamasını hayata geçirebilmek adına ücretsiz olarak takılmaktadır. Spiral kullanmak isteyen kadınların büyük bir çoğunluğunda bir problem yaşanmazken nadiren de olsa vücudun bunu kabul etmediği durumlar da yaşanabilmektedir.

 

Spiral nedir ve gebeliği nasıl engeller?

Spiral rahim içine yerleştirilen T harfine benzer bir ayraç şeklindeki metal ya da plastik araçtır. Yumurtaların rahim içine girişini ve spermlerin yumurtayla buluşmasını engelleyen, spermlerin yapısını bozan Spiral, döllenme olacak olsa bile rahim içini bozar ve yumurtanın rahim içine yerleşmesine izin vermez. Spiraller rahim içine yerleştirildikten sonra spiralin markası ve yapısına göre 3-5 yılda bir alt tarafında bulunan ip yardımıyla çekilerek kontrol edilirler. Ayrıca bu iplerin uzunluğuna bakılarak spiralin kayma yapıp yapmadığı da tespit edilebilmektedir. Spirallerin kaplandığı baryum sülfat maddesi ultrason muayenelerinde spirallerin rahatlıkla görülüp kontrol edilebilmelerine olanak vermektedir. Spiral vücuda takıldıktan sonra vücut bunun yabancı bir madde olduğunu anlar ve reaksiyon verir. Bu reaksiyon da rahim içine gelen spermlerin canlılığını yitirmesine neden olduğundan gebelik engellenmiş olur.

 

Spiral ne kadar süre gebeliği engelleyebilir?

Spiral vücuda takıldıktan sonra yerine tamamen yerleşebilmesi için doktor 3-5 gün ilişkiye girilmemesini önermektedir. Bu sürecin ardından spiral hemen görevine başlar ve çıkarılıncaya kadar gebelikten korumaktadır. Spirallerin koruyuculuk süreleri markasına, üretildiği maddeye göre değişiklik göstermekteyken ortalama 5-10 yıl arasında koruduğu düşünülmektedir. Takıldıktan 3 yıl sonra kontrole gidilmesi, 5 yıl sonra da çıkarılıp halen korunmak isteniyorsa yenisinin takılması önerilmektedir.

 

Spiral kimlerde kullanılabilir?

Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki, normal sağlık şartlarına sahip olan tüm kadınlara spiral takılabilmektedir. Örneğin cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risk taşımayan, emziren kadınlarda doğumdan sonra en az 40 gün geçmiş olan kadınlar, en az bir tane çocuk yapmış olan, adetleri düzenli olan, rahim ağzında yara veya enfeksiyon bulunmayan kadınlar spiral kullanabilmektedir. Ayrıca içeriğinde bakır bulunan spirallerin bakıra karşı alerjisi olanlarda kullanımı uygun değildir.

 

Spiral kimlere takılamaz?

Gebelik belirtisi gösteren, şüphe taşıyan kadınlara, birden fazla cinsel partneri olan kadınlara, lösemi ve AIDS gibi bağışıklığı bozan rahatsızlıkları olan kadınlarda spiral kullanımı uygun değildir. Bunun yanında kalp kapakçığı problemi yaşayan, adet kanamalarında belirgin bir düzensizlik olan, Smear testi anormal sonuçlar veren ve Wilson sendromu yaşayan kadınlara spiral takılmamaktadır.

 

Spiralin yan etkisi var mıdır?

Kadının şartları spiral cialisforsalecanada takılması için uygunsa normal şartlarda bir yan etki ile karşılaşılmaz. Ancak nadiren dış gebelik, ara kanama, akıntı ve kasıkta ağrı gibi şikayetlerle karşılaşılırsa doktordan yardım almak gerekmektedir. Böyle durumlarda ya tedavi edilir ya da spiral çıkarılır ve başka bir korunma yöntemine geçilir.

 

Spiral gebeliği % 100 engeller mi?

Spiral gebelikten koruyan yöntemler içinde en etkili olanlardan birisidir. Ancak modern tıp henüz % 100 gebelik koruyucu bir teknik bulamadığından spiral de dahil hiçbir yöntemin tamamen koruduğundan söz edilememektedir. Spiral kullanan kadınlarda % 1 ihtimalle bir yıl içinde gebelik görülebilmektedir.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım