Spiral, yani rahi içi araç; doğumdan sonra, düşük ya da kürtajdan sonra, adet döngüsünün herhangi bir döneminde takılabilir. Genellikle adet bitiminden hemen sonra takılması önerilir.
Spiral, adet dönemi bittikten sonra ya da herhangi bir dönemde de takılabilir. Fakat spiralin takıldığı dönem gebelik şüphesinin olmaması gerekir. Bu sebeple de uzmanlar adet bitiminden hemen sonra spiralin takılmasını önermektedir.
Doğum sonrası spiral:
Doğumun gerçekleşmesinden hemen sonra spiral takılması, sağlık hizmetlerine olan ulaşımın güç olduğu gelişmemiş ya da gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanan bir uygulamalıdır. Doğum yaptıktan sonra iyileşme dönemi tamamlanınca spiralin takılması daha uygundur. Ancak spiralin doğumdan hemen sonra takılmasının da bazı avantajları olabilir. Örnek olarak; hastanın herhangi bir önlem almadan lohusalık döneminde gebelikten korunmasını sağlayabilir. Emzirme sürecinde gebelik riski diğer dönemlere göre daha az olsa da her zaman için mevcuttur. Bu aşamada spiral etkin bir koruma sağlayabilir. Bununla beraber spiral; süt ve süt kalitesi üzerinde herhangi bir etkiye sahip değildir. Bu sebeple de güvenle kullanılabilir.
Ancak doğumdan sonra spiral takılmasının bir diğer dezavantajı, rahim dışına spiralin atılma riskinin fazla olmasıdır. Bununla beraber doğumdan hemen sonra spiral takılmasıyla ilgili yapılan araştırmalarda; bu dönemde takılan spiralin enfeksiyon, kanama ya da rahim delinmesi gibi riskleri arttırmadığı da ortaya konulmuştur. Ancak pelvik iltihabı olan ya da genital enfeksiyonu olan kadınlarda spiral uygulaması uygun değildir.
Herhangi bir kontraendikasyonun söz konusu değilse, spiral doğumdan itibaren 48 saat içerisinde takılabilir. Şayet hemen doğumdan sonra takılması düşünülüyorsa, doğumdan sonra plasentanın rahimden atılması beklenmelidir. Bu sayede enfeksiyon ve rahim delinmesi riski azalacaktır.
Spiralin rahim dışına atılma riski:
Doğumdan hemen sonra spiral takılmasının en büyük dezavantajı, rahim dışına atılma riskidir. Bu dönemde takılan spiraller, rahim dışına atılma riski açısından daha dezavantajlıdır. Çeşitli durumlarda kadınlar tarafından spiralin dışarı atıldığı fark edilemez. Bu sebeple de gebelik riski ortaya çıkabilir.
Çeşitli faktörler, doğumdan sonra spiralin vücuttan atılma riskini tetikleyebilir. Şayet doğumdan sonra spiral takılacaksa plasentanın atılmasından sonra 10 dakika beklenmeli ve ardından spiral takılmalıdır. Bu sayede spiralin vücuttan atılma riski en aza indirilmiş olacaktır. Kullanılan spiralin markası ya da spiral türü, bu riski arttırmamaktadır.
Perforasyon riski:
Spiral takılması aşamasında ya da spiral takıldıktan sonra rahmin delinme riski; spiralin takılma zamanıyla yakında ilişkilidir. Yapılan araştırmalar sonucunda doğumdan sonra spiral takılmasının bu riski arttırmadığı ortaya çıkmıştır. Bununla beraber doğumdan 48 saat – 6 hafta arasında takıldığında riskin arttığı gözlemlenmiştir.
Geçmiş dönemlerde emzirme döneminde takılan spiralin rahim delinme riskini arttırdığı düşünülmekteydi. Ancak yapılan çalışmalar, bu verinin doğru olmadığını göstermiştir.
Düşük ya da kürtaj sonrası spiral takılması:
Düşük ya da kürtajdan sonra spiral takılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak pelvik ve vajinal enfeksiyon riski nispeten artabilir. Aşırı kanama mevcut ise spiralin takılmaması gerekir. Bununla beraber, şayet düşük gebeliğin 16. Haftasından sonra yaşanmışsa, spiralin takılması için 6 hafta beklemek daha uygun olacaktır.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod