Sperm taşıyan kanalların doğuştan ya da sonradan geçirilen çeşitli hastalık, travma veya ameliyatlara bağlı olarak tıkanması sonucunda semende hiç sperm bulunmaması durumunda erkeklerin testis ya da kanallarından ameliyata gerek kalmaksızın ince iğne yardımıyla sperm elde edilebilir.
-PESA (Perkutan Epididimal Sperm Aspirasyonu): Lokal anestezi sonrası ciltten iğne ile girerek epididimden sperm elde etme tekniğidir.
-MESA (Mikro Epididimal Sperm Aspirasyonu): Açık cerrahi yöntemle epididimin mikroskop altında gözlenerek kanallardan sperm elde edilmesi yöntemidir. Daha iyi kalitede sperm elde etmeyi sağladığından bu yöntemi kullanmaktayız.
-TESA (Testiküler Sperm Aspirasyonu): Testise ciltten iğne ile girilerek sperm elde etme yöntemidir. Sperm yapımının normal olduğu olgularda bazen uyguladığımız yöntemdir.
TESE nedir?
TESE, ejakülatında (menide) hiç sperm hücresi bulunmayan hastaların, mikroskopik operasyon ile testislerinden alınan dokudan sperm elde edilmesidir.
Kimlere Uygulanır?
TESE işlemi menide sperm hücresi olmayan kişilere uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Menide sperm hücresi olmaması, çeşitli nedenlere bağlı olabilir:
-Sperm kanallarında tıkanıklık.
-Sperm kanallarının doğuştan olmaması.
-Hormonal nedenler.
-Genetik nedenler; erkekte sperm üretimini sağlayan genler Y kromozomu üzerindedir. Bu genlerdeki problem sperm üretimini etkiler.
-Radyasyon, özellikle kanser tedavisi nedeniyle radyasyon alınması bazen sperm üretimini tamamen ortadan kaldırabilir ve bu durum kalıcı olabilir.
-İlaçlar, özellikle kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar sperm üretimini kalıcı olarak durdurabilir.
-Enfeksiyon (Kabakulak sonrası)
Mikro TESE İşlemi nasıl yapılır?
Mikro TESE işlemi anestezi altında yapılan ağrısız bir işlemdir. Mikroskop altında her iki testisin en az 4 farklı noktasından doku örneği alınır. Alınan doku örnekleri bir seri işlemden geçirilerek, canlı sperm hücreleri ayrılır. Bu hücreler mikroenjeksiyon işleminde kullanılır.
Mikro TESE işlemi, testis biyopsisinden farklıdır. Biyopside testisin tek bir bölgesinden örnek alınır. Ancak testisin diğer bölgelerinde sperm üretimi olabilir. Bu nedenle testis biyopsi sonucu sperm hücresine rastlanamayan hastalarda TESE ile sperm hücresi elde edilebilir.
MİKRO TESE SONUCU ELDE EDİLEN SPERM HÜCRELERİ DONDURULARAK SAKLANIR VE ANCAK ONDAN SONRA HASTA TÜP BEBEK TEDAVİ PROGRAMINA ALINIR. AKSİ HALDE SPERM BULUNAMAZ İSE KADINA LÜZUMSUZ YERE TEDAVİ YAPMA RİSKİ VARDIR.
DONDURMA İŞLEMİ SPERM KALİTESİNİ BOZMAZ. AYRICA İKİNCİ DEFA TÜP BEBEK GEREKEN HASTALARDA TESE AMELİYATININ TEKRARINI ENGELLER.
Mikro TESE Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
-Operasyon öncesi en az 6 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz (Su dahil)
-Operasyon bölgesini jiletle temizleyiniz. Banyo yapınız.
-Operasyon sonrası testisler üzerine baskı ağrıya neden olacağından, yanınızda bol pantolon veya eşofman altı getiriniz.
-Operasyondan 1 -2 saat sonra taburcu olacaksınız.
Mikro TESE Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
-Operasyondan sonra 3 saat içinde sıvı gıda alınımına başlanabilir.
-Operasyondan sonra 5. gün banyo yapabilirsiniz.
-1 hafta cinsel ilişkide bulunmayınız.
-Ağrınız olursa ağrı kesici kullanabilirsiniz.
-Operasyon yerinde kızarıklık, şişlik, kanama olursa doktorunuza mutlaka bildiriniz.
-Mikro TESE sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından dikiş alınma işlemi yoktur.Dikişler 7-10 günde kendiliğinden eriyecektir.
RİSKLER
Mikro TESE sonucunda canlı sperm hücresi elde edilemeyebilir. Bu risk altta yatan nedene bağlıdır. Sperm kanallarında tıkanıklık olan bir hastada sperm bulunma şansı; hormonal veya genetik problemi olan hastaya göre daha yüksektir. Ameliyat sonrası nadiren operasyon yerinde enfeksiyon, kanama olabilir.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod