Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Yöntemleri

tup-bebek-tedavisinde-beslenme-yontemleri-822.jpg

Tüp bebek tedavisinde beslenme yöntemleri konusunda en önemli husus doktorun hazırladığı beslenme programına uymaktır. Ancak bu konuya geçmeden önce beslenmenin önemini vurgulamak gerekirse; insan bedeninin doğru gelişmesi, hayatın sağlıklı sürmesi açısından beslenmeye ihtiyaç vardır. Doğar doğmaz bebeğin sağlıklı olması ve iyi gelişmesi açısından en büyük şans, anne sütüdür. Bebeğe verilebilecek en steril, en koruyucu besin öğesidir. Anne sütü, bebeği ileriki yaşlarında karşılaşabileceği çok sayıda sağlık problemine karşı korur. Anne sütünün bileşiminde vitaminler, mineraller, enzimler, yağlar, karbonhidratlar yer almaktadır. İleri yaşlarda da sağlıklı beslenme ise bilincimizle gerçekleşir. Beslenme; en temel olarak ihtiyaçların başında gelen ve büyüme, hayatın sürdürülmesi ve sağlığın korunması açısından besinlerin vücutta kullanılmasıdır. Sağlıklı beslenme ise yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma göre vücudun gereksinim duyduğu tüm besin öğelerinin yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasıdır. Sağlıklı beslenme aslında  yeterli ve dengeli beslenmedir. Yeterli beslenme; kilo, cinsiyet, yaş ve fiziksel aktiviteye uygun kalori almak; dengeli beslenmek, öğünleri düzenli bir şekilde tüketmektir.

Kısırlık sorunu yaşayan çiftlerde başvurulan “tüp bebek tedavisinde beslenme yöntemleri” nelerdir?

Tüp bebek tedavisi; çiftlerin muayenesi ve ön değerlendirilmesi ile başlayan kadında yumurtaların olgunlaştırılması adına uygulanan tedavi ile devam eden ardından hem kadın hem de erkeklerden elde edilen üreme hücrelerinin elde edilmesi döllenmenin gerçekleştirildiği sonrasında döllenmiş yumurtanın yani embriyonun ana rahmine transfer edildiği ve gebelik testi ile de neticenin değerlendirildiği bir uygulamadır. Tüp bebek tedavisinin öncesinde ve tüp bebek tedavisi uygulanırken tedavinin başarı ile sonuçlanması için dikkat edilmesi gereken birtakım konular vardır. Beslenme de tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Tüp bebek tedavisinde özellikle kadının beslenme yöntemleri tüp bebek tedavisinin başarısı yönünde çok etkili bir unsurdur.

Tüp bebek tedavisi öncesinde ve sonrasında sigara kullanılmamalıdır.
Tüp bebek tedavisi uygulanacak kadın aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olmamalıdır. Tüp bebek tedavisinden önce kadının ideal kiloya sahip olması beslenme programı ile sağlanır.
Protein ,mineral ve omega3 yönünden oldukça zengin olan balığı haftada en az 3 kere tüketmek gereklidir.
Sıvı ihtiyacı sudan alınmalıdır. Günde ortalama olarak 2- 3 litre su tüketilmelidir.
Haftada 3 gün nohut, fasulye, barbunya gibi kuru baklagilleri tüketmek yararlıdır.
Suni tatlandırıcılar kullanılmamalıdır.
Çay ve kahve tüketilmemeli ya da tüketimi minimuma indirilmelidir.
Asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.
Makarna ve sebzeler çok miktarda su ile haşlanmalıdır.
Yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde bolca bulunan folik asit alınmalıdır.
Tek başına beslenme yeterli değildir yanı sıra düzenli uyku ve egzersiz de gereklidir.


Tüp bebek tedavisinde protein ne kadar önem arz eder?


Tüp bebek tedavisine başlamadan önce kadınlara karbonhidrat içeren gıdalar yasaklanır ve protein ağırlıklı beslenmeleri tavsiye edilir. Protein ağırlıklı beslenen kadınların hem hamilelik süreci hem de doğumu kolay gerçekleşmektedir. Ayrıca kadın doğum sonrasında daha çabuk iyileşmektedir.  Tüp bebek tedavisinde protein ağırlıklı bir diyet programı uygulanır. Bu protein diyeti zayıflama amaçlı değil beslenme amaçlı olmalıdır. Protein diyeti hakkında detaylı bilgi uzman diyetisyenlerden ya da tüp bebek uzmanından alınır.

Günlük protein gereksinimi hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanabilir. Vejetaryen olanlar bitkisel kaynaklı besinlerden yanı sıra kuru baklagillerden alabilir. Karbonhidratlı besinler yüzünden meydana gelen yüksek glikoz; yumurta ve embriyoları olumsuz yönde etkileyebilir. Protein ağırlıklı beslenme ise karbonhidratın aksine kadınların yumurtalarında pozitif etki bırakıyor.

Tüp bebek tedavisinde beslenme düzenine dikkat edildiği şekilde gerçekleşebilen gebelik sürecinde de anne adayı hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için sağlıklı ve düzenli beslenmeye devam etmelidir. Kadınlar gebelik döneminde diyet yapmamalı. Yanı sıra aşırı gıda da tüketmemelidir. Çünkü az beslenildiği takdirde bebeğin gelişimi yavaşlayabilir. Çok beslenilirse de bebeğin iri olmasına bu nedenle ilerleyen yaşlarda şeker hastalığı gibi risklerle karşılaşmasına neden olabilir. Gebelik döneminde anne adayı kendi ve bebeği için yeteri kadar ve sağlıklı gıdalarla beslenmelidir. Çünkü anne adayının tükettiği her gıdanın bir kısmı bebeğe yarar fazlası kadınlara doğum sonrası verilmesi zor kilolara dönüşür.

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım