Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Dondurma İşlemi

tup-bebek-tedavisinde-embriyo-dondurma-islemi-887.jpg

Tüp bebek tedavisinde embriyo dondurma, 1984 senesine kadar dayanmaktadır. İlk dondurulmuş embriyo ile dünyaya gelen bebek, bu tarihte doğmuştur. Embriyo dondurma yönteminde; bir defa toplama aşamasından gelişir ve yumurtalar birkaç defa yumurtalıkların uyarılma aşamasına ihtiyaç duymadan transfer edilebilir.

Embriyo dondurulmasının avantajları nelerdir?

Şayet transferden sonra geriye kaliteli embriyolar kalmış ise, bu embriyoların değerlendirilmesi için dondurulması çifte hem maddi anlamda hem de zaman anlamında tasarruf sağlamaktadır. Anne adayı bu sayede ikinci bir tüp bebek denemesi için daha az yorulmuş olur.

Şayet anne adayında OHSS gelişimi söz konusu olmuş ise; yumurtalar toplanır ve embriyolar OHSS tedavisinden sonra anne adayına transfer edilebilir.

Tüp bebek tedavisinde endometrium kalınlığı yetersizse, endometrial polip mevcut ise ya da transfere yakın zamanda kırılma kanaması olduğunda embriyolar dondurularak daha sonra transfer edilebilir.

Anne adayı kemoterapi ya da radyoterapi görüyor ise embriyo dondurma ile anne olma şansı muhafaza edilebilir.

Embriyolar nasıl dondurulmakta ve çözülmektedir?

Embriyolar, koruyucu bir sıvı ile karıştırılarak plastik tüp ya da cam ampullere konulur ve sıvı nitrojen içerisinde -196 derecede dondurularak muhafaza edilir. Embriyolar, kullanılacakları zaman ise; sıvı nitrojenden dışarı alınır. Ardından çözülür ve özel kültür ortamına konulur. Ardından iyi embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir.

Dondurulmuş embriyolar ne kadar saklanabilir?

Ülkemizde dondurulmuş embriyoların saklanma süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Şayet embriyoların daha uzun süre saklanması gerekiyor ise çiftin gerekli kurumlardan izin almaları gerekmektedir.

Dondurulmuş embriyolar çözüldüğünde canlılık oranı nedir?
Dondurulmuş embriyoların çözüldükten sonra canlı kalma oranı yaklaşık olarak %90’dır. Tüp bebek tedavisinde başarı şansı ise, normal tüp bebek tedavisinde elde edilen başarı oranı kadardır.

Yani kısaca, örnek olarak 10 tane embriyo dondurulmuş ise, çözüldüğünde bu embriyoların 9’u anne adayının rahmine transfer edilebilmektedir.  Klivaj dönemi şeklinde ifade edilen  2. veya 3.gün embriyolarında bu oran %98’lere kadar yükselebilmektedir.

Dondurulmuş çözülmüş embriyolar nasıl transfer ediliyor?

İlk olarak anne adayının embriyo transferine hazırlanması için endometriumun uygun koşullara getirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple de doğal adet dönemi ya da östrojen içeren ilaçlarla hazırlanmış bir adet döneminde tedaviye başlanabilir.

Ardından da doğal döngüde folikül takibi yapılır. Embriyo transferi yumurtlamadan 3 gün sonra yapılmaktadır. Bu aşamada kan hormon düzeylerinin takip edilmesi oldukça önemlidir.Embriyolar transfer edildikten sonra ise progesteron ile destek tedavisine başlanmaktadır.

Dondurulmuş embriyodan doğan bebeklerde bir sağlık sorunu söz konusu olabilir mi?

Günümüze kadar yapılan araştırmalar ve dondurulmuş embriyolar ile dünyaya gelen bebeklerde herhangi bir sağlık sorunu saptanmamıştır. Anomali oranları ve hastalık açısından riskleri, doğal yollarla doğan bebekler kadardır.

Görseller

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım