Tüp Bebek Yasası 2016

tup-bebek-yasasi-2016-237.jpg

1) Tüp bebek yasası nedir?

Tüp bebek tedavi yöntemleri ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin en merak ettiği konuların başında; tüp bebek hakları gelmektedir. Bu sorulardan bazıları ise:

Tüp bebek tedavisinde yaş sınırı var mıdır?
Tüp bebek tedavisine herkes başvurabilir mi?
Sigorta ile tüp bebek tedavisi yaptırılabilir mi?
Sigorta tüp bebek tedavisinde ne kadar bölümü karşılıyor gibi sorulardır. 


Tüp bebek tedavilerinde geçmiş zamanlarda SGK yalnızca ilk 2 tüp bebek tedavi masraflarının bir bölümünü karşılamaktaydı. Çıkartılan yeni yasaya göre tüp bebek yasası bu hakkı 3’e çıkarmıştır.

Yeni tüp bebek yasasının yürürlülüğe sokulmasıyla beraber, 3. Tüp bebek denemesine kadar olan masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamaktadır. Fakat devlet desteği ile gerçekleştirilen bu tedavide, eşlerin de kısmi bir ücret ödemesi gerekmektedir.

2 ) Yeni tüp bebek yasasında, tedavideki yaş sınırına da el atıldı.


Eski yada olduğu gibi, yeni yasada da yaş sınırı 39 olarak belirlenmiştir. Fakat SGK, yeni aldığı kararla yaş sınırını biraz daha genişleterek 43’e kadar çıkarmıştır.

3 ) Yeni tüp bebek tedavisinde devletin katkısı ne kadar olacak?

Yürürlüğe yeni giren yasa ile bundan sonra çiftlerin ilk 3 tüp bebek denemesine, devlet kendisi yardımcı olacak. Bu yasa sayesinde, tüp bebek tedavisinde deneme sayısı 3’e çıkarılmıştır. Devlet, gerekli şartların yerine getirilmesi ise tedavi ücretlerinin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Bu uygulamayı yaptırmak isteyen eşlerden de devlet desteğinin % 30 civarına kadar ek ücret alındığını göz önünde bulundurursak, SGK kapsamında uygulanmakta olan tüp bebek tedavisi için eşler, oldukça düşük bir miktar ödemektedir.

Ortalama olarak bir tüp bebek tedavisinin tedavi maliyeti oldukça yüksektir. Bu maliyete ilaç masrafları da eklenmektedir. Devlet desteği ile bu masraflar oldukça azaltılmıştır. Türkiye’de tüp bebek tedavisi yaptıran eşlerin yalnızca % 40’ının, ilk tüp bebek uygulamasında başarı elde ettiğini göz önüne alırsak, maddi imkanı yeterli olmayan eşlerin, devletin yardımı olmadan bu uygulamayı yaptırmalarının ne kadar zor olduğu ortadadır. Yeni yasa sayesinde, çiftler tüp bebek tedavisine kolaylıkla başvurabilmektedir.

4 ) Düzenlenen yönetmelik ile, kadının doğurganlığı korumaya alındı.


Yürürlüğe sokulan yeni uygulama ile, kadınların üreme yetileri de koruma altına alınmıştır. Yumurtalık rezervleri az olan kadınların, daha önce çocuk doğurmamış olmaları ya da evli olmaları gerekmeden yumurta hücreleri dondurulabilmektedir.
 

5) Artık ikinci evliliklere de tüp bebek izni geldi.


Yürürlüğe giren yeni yasa sayesinde, çiftler ikinci evliliklerinde de tüp bebek tedavisi için devletten destek alabilmektedir. Eski yasaya göre çiftlerin eski evlilikleri olmaması gerektiği şartları bulunurken, yeni düzenleme sayesinde, eşler yeni yaptıkları evliliklerinde de çocuk sahibi olamadıklarında, tüp bebek tedavisini devletin yardımı ile uygulayabilecekler. Bu düzenlemeler ile beraber, SGK kapsamında tüp bebek ile tedavi yaşı, 28 ile 38 yaş arasında olduğu da belirlendi.

6 ) Sözleşmesi olan bütün kurumlara başvurabilir.


Genel Sağlık Sigortası, yeni yapılan sisteme göre, Bağ-Kur ile Emekli Sandığı bulunan kişiler ile birlikte, Yeşil Kartı bulunanların da, tüp bebek tedavisi için özel sağlık merkezlerine başvurabileceğini belirtmektedir. SSK’lıların ise, yalnızca kamu sağlık kurumlarından faydalanacağı ifade edildi.

Yeni sistem sayesinde kamu ile özel kurum ayrımı da ortadan kalkmıştır. Bununla beraber; Genel Sağlık Sigortası Müdürlüğü, ”Genel Sağlık Sigortası ile sağlık kuruluşlarının arasında ki kamu ile özel ayrımı ortadan kalkacağı için, bizim şartlarımızı ve verdiğimiz fiyatı kabul ederek sözleşme imzalayan herkes, her sağlık kurumuna başvurulabilecek” dedi.

7 ) Ruhsatı olan tüp bebek merkezleri nerelerdir?


Tüp bebek tedavileri; doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Her 100 çiftten 15’i çocuk sahibi olma konusunda zorluk yaşamaktadır. Bu sebeple de kısırlık tedavileri birçok çifti ilgilendirmektedir. Sağlık Bakanlığı ruhsatı olan merkezlerin sayısı da gittikçe artmaktadır. Geçtiğimiz 6 ay boyunca birçok sağlık merkezi, tüp bebek tedavisi için ruhsat alabilmektedir. Ülkemizin her ilinde ruhsatlı bir tüp bebek merkezi bulunmaktadır.

İstanbul’da 26 tanesi özel, 6 tanesi kamuya ait olmak üzere toplam 32, Ankara’da 8 tanesi özel 7 tanesi kamu olmak üzere toplam 15, İzmir’de ise, 5 tanesi özel, 2 tanesi kamu olmak üzere toplam 7 tane merkez bulunuyor.

Üremeye yardımcı olan merkezlerin illere göre dağılımı ise:

İstanbul: 32,
Ankara: 15,
İzmir: 7,
Bursa: 6,
Adana: 5,
Antalya: 3,
Kayseri, Konya ve Gaziantep: 2 tane,
Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Kocaeli, Malatya, Sakarya, Samsun ve Trabzon: 1 tane

Görseller

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım