Tüp bebek nedir?
Tüp bebek, kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmesini sağlayan ve döllenme sonucu meydana gelen embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesi ile gebelik sürecini başlatan, yardımcı üreme yöntemidir. Çiftlerin normal yollardan çocuk sahibi olmasını engelleyen durumlarda, sorunlarına yönelik uygulanan birçok tedavi yöntemi vardır.
Tüp bebek tedavisinde yaş sınırlaması var mı?
Normal gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavi yöntemlerinde de kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerine ihtiyaç vardır. Özellikle kadının yumurta rezervleri tedavinin başarısını etkileyen en önemli faktörler arasında yer alır. Kadınların yumurta fonksiyonları ilerleyen yaşa bağlı olarak azalırken, üreme çağındaki kadınlarda başarı şansı artmaktadır. Ancak 40 yaşından sonra başarı şansı, ciddi oranda düşüş gösterir.
Tüp bebek tedavisi kaç kere yapılır, sınırlama var mı?
Tüp bebek tedavi yöntemlerinde herhangi bir sınırlandırma yoktur. Hastaların maddi ve manevi yeterliği doğrultusunda tedavi birçok kez tekrarlanabilir. Ancak üç denemeden sonra hala başarı elde edilememiş ise, doktorun önerisi doğrultusunda tedavi sonlandırılabilir. Bunun yanı sıra bazı çiftler 8. veya 10. denemelerinden sonra başarı elde edebilmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavileri için belli bir sınırlandırma yapılmamaktadır.
Embriyo sayısı tüp bebek başarısını etkiler mi?
Tüp bebek tedavilerinde tek bir embriyonun transfer edilmesi ile elde edilen başarı oranı %28 iken, iki embriyonun transferinden sonra bu başarı oranı %45’e çıkmaktadır. Ancak birden fazla embriyo transferinden sonra çoğul gebelik riski artmaktadır. Bu nedenle deneme sayısı ve anne adayının yaşına göre; tüp bebek tedavilerinde en fazla 2 embriyonun transfer edilmesi şeklinde yasal olarak sınırlandırma getirilmiştir. Tedaviden sonra geriye kalan kaliteli embriyolar, tekrar kullanılmak üzere dondurularak, saklanabilir.
Tüp bebek yöntemi ile elde edilen gebeliklerde düşük riski artar mı?
Tüp bebek tedavi yöntemlerinde elde edilen gebeliklerde düşük riski, normal gebeliklerden biraz daha yüksek olmaktadır. Bunun nedeni ise tedavinin kendisi değil, hamile kalamama sorunlarına neden olan faktörlerin etkisidir.
Tüp bebek tedavi sürecinde meydana gelen vajinal kanamalar normal midir?
Normal gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde de, herhangi bir kanamanın meydana gelmesi normal kabul edilmemektedir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulması önerilir.
Dondurulan embriyolar ile gebelik şansı nedir?
Tüp bebek tedavi aşamalarında elde edilen kaliteli embriyolar ilerleyen zamanlarda kullanılmak üzere laboratuvar şartları altında doldurularak saklanabilir. Çiftlerin tekrar tedaviye yönelmesi halinde embriyolar çözülerek anne adayını rahmine transfer edilmektedir. Bu sayede tedavi, daha kısa sürede tamamlanır ve embriyoların çözüldükten sonra canlılık oranının %80-90 civarında olması ile başarı şansı artabilir. Dondurulmuş embriyolar ile elde edilen bebeklerin sağlık durumunun, normal yollardan elde edilen gebeliklerden hiçbir farkı yoktur. Ayrıca dondurulmuş embriyolar ile başarı oranı, %50 ile %70 arasındadır.
Embriyo transferinden sonra cinsel ilişkiye girilebilir mi?
Cinsellik, gebelik sürecini ve bebeği etkileyen bir eylem değildir. Ancak riskli gebelik grubunda yer alan hastalar için cinsel ilişkinin sakıncalı olduğu durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Ayrıca tüp bebek tedavi aşamalarında uygulanan hormon ilaçlarının yumurtaları aşırı uyarması sonucunda, lekelenme tarzında kanamalar meydana gelebilir. Herhangi bir kanamanın olması halinde mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.
Tüp bebek tedavi öncesinde yapılması gereken herhangi bir diyet programı var mı?
Bu konu hakkında bilimsel olarak kanıtlanmış bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak normal gebeliklerde olduğu gibi hem anne adayının hem de bebeğin sağlıklı gelişimi desteklemek amacı ile sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılması gerekmektedir. Özellikle anne adayının kalsiyum, protein, demir, D vitamini, B6 ve folik asit gibi vitamin ve mineralleri alması halinde başarı şansının artacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu vitaminler bebeğin sağlıklı gelişiminde önemli rol oynar.
Aşırı fiziksel aktivite ve ağır eşya kaldırma embriyonun tutunmasını engeller mi?
Embriyo transferinden sonra anne adayının hareket etmesi, yükseğe uzanması, seyahat etmesi, bisiklet sürmesi ya da spor yapması gibi davranışları, aşırıya kaçılmadığı sürece embriyonun rahme tutunmasını engellememektedir. Bu fiziksel aktivitelerin yanı sıra dikkat edilmesi gereken en önemli konu, doktorun önerdiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılmasıdır. Anne adayının kendini aşırı yormaması önemlidir. Ancak bu aşamada günlük işlere devam edilebilir, anne adayının kendini yatağa hapsetmesi strese girmesine yol açarak tedavi şansını düşürebilir. Eğer yumurtalıkların aşırı uyarılma durumu söz konusu ise, anne adayının bu süreci dinlenerek geçirmesi, ağrı hissedilmemesi açısından faydalı olacaktır.
Tüp bebek tedavisinden önce anne adayının kilo vermesi gerekir mi?
Aşırı kilo yani obezite sorunu, normal yollardan çocuk sahibi olmayı engelleyen faktörler arasında yer almaktadır. Ancak tüp bebek tedavilerine başlamadan önce anne adayının kilo vermesi gerektiği konusunda kesin bir veri bulunmamaktadır. Fakat sağlıklı bir gebelik süreci için anne adayının sağlıklı bir bünyeye sahip olması, normal gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavi yöntemlerinde de başarı sağlamaktadır. Ayrıca anne adayının ideal kiloda olması tedavinin daha kısa bir sürede tamamlanmasına, kullanılan ilaç sayısının azalmasına ve gebeliğin elde edilmesi halinde karşılaşılabilecek düşük riskinin azalmasına neden olmaktadır.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod