Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

yumurta-toplama-islemi-nasil-yapilir--918.jpg

Yumurta toplama işlemi; Tüp bebek tedavisinde, yumurta toplama işlemi aşaması olgunlaşmış yumurtaların toplandığı ve döllendirmeden önceki aşamadır. Tüp bebek tedavisinde ilk olarak anne ve baba adayının kısırlık sorunları teşhis edilir. Daha sonra anne adayının yumurtalık rezervlerine, kısırlık sorunlarına ve anne adayının yaşına göre ilaç protokolü uygulanır. Daha sonra anne adayı 15 gün kadar ilaç tedavisini sürdürür. Bu süreç boyunca sık sık tüp bebek merkezine kontrole gitmesi gerekmektedir. Bu kontrollerde yumurtalıkların durumu kontrol edilir. Şayet ilaç dozlarının düzeltilmesi gerekiyorsa 15 gün içerisinde ilaç protokolü değiştirilebilir.

Yapılan kontrollerde yumurtaların istenilen olgunluğa eriştiği anlaşıldıktan sonra çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yani OPU işlemine geçilir.

Yumurta toplama işleminde yumurtalar nasıl toplanır?

Çiftin tüp bebek merkezine çatlatma iğnesinden sonra belirtilen saatte gelmesi oldukça önemlidir. Aksi halde tüp bebek tedavisi olumsuz etkilenecektir. Anne adayına lokal ya da genel anestezi uygulanabilir. İşlem yaklaşık olarak 20 dakikada tamamlanır. Yumurtalar toplama işlemi sonrası anne adayı bir süre tüp bebek merkezinde dinlendirilir ve daha sonra evine gidebilir. Yumurta toplama işlemi aşamasında anestezi uygulandığı için herhangi bir ağrı ya da acı söz konusu değildir.

Yumurta toplama işleminde, yumurtaların toplanması ile aynı gün baba adayından sperm örneği alınır. Sperm örneği, tüp bebek merkezindeki özel odalarda verilmektedir. Sperm örneği verilirken hiçbir yabancı madde (kayganlaştırıcı, tükürük, prezervatif vs.) kullanılmamalıdır. Erkek aday ilk olarak ellerini yıkamalıdır. Daha sonra sperm örneğini temiz bir kaba koymalı ve yetkililere teslim etmelidir. Sperm örneğinin kısa sürede laboratuara yetiştirilmesi gerektiği için merkezde verilmesi önerilmektedir. Şayet baba adayının menisinde sperm hücresi yoksa, testislerinden sperm almak adına Mikro TESE yöntemi uygulanabilir. Mikro TESE işlemi kısa sürede tamamlanan bir cerrahi işlemdir.

Alınan yumurta ve sperm hücreleri laboratuar ortamına gönderilir. Daha sonra bu üreme hücreleri döllendirme aşaması için hazırlanır ve aralarında en kalitelisi seçilir.

Yumurta toplama işlemi aşamasından sonra:

Anne adayı lekelenme tarzı kanamalar yaşayabilir. Hafif ağrılar söz konusu olabilir. Ancak, kötü kokulu akıntı ya da ateş yükselmesi söz konusu ise mutlaka doktora haber verilmelidir.

Yumurta toplama işleminde yumurtalar ne zaman döllendirilir?

Yumurta ve sperm hücresi alındıktan sonra yıkama gibi özel işlemlerden geçilir. Kalite ve DNA bakımından incelenen yumurta ve sperm hücresi arasından en kaliteleri seçilir ve döllendirme aşamasına geçilir. Döllendirme klasik ya da mikroenjeksiyon yöntemi ile olabilmektedir. Şayet mikroenjeksiyon yöntemi kullanılacaksa, seçilen en kaliteli sperm hücresi yumurtanın içerisine enjekte edilir.

Embriyo transferi ne zaman yapılır?

Embriyo transferi; Yumurta hücresi mikroenjeksiyon ya da klasik tüp bebek yöntemiyle döllendirildikten sonra 2 ya da 5 gün laboratuar ortamında gözlenir. En kaliteli embriyolar seçilir ve 2 ya da 5 gün sonra anne adayının rahmine transfer edilir. Transfer işleminden sonra 12 gün sonra ise gebelik testi yapılır ve tedavinin sonuçları öğrenilir.

Görseller

İletişim Bilgilerimiz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Randevu Al
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım